Resolutie 1093 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1093
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 14 januari 1996
Nr. vergadering 3731
Code S/RES/1093
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Conflict om Prevlaka
Beslissing Autoriseerde de VN-waarnemers om tot 15 juli te blijven toezien op de demilitarisatie van Prevlaka.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1996
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Botswana Botswana · Vlag van Chili Chili · Vlag van Egypte Egypte · Vlag van Guinee-Bissau Guinee-Bissau · Vlag van Duitsland Duitsland · Vlag van Honduras Honduras · Vlag van Indonesië Indonesië · Vlag van Italië Italië · Vlag van Zuid-Korea (1984-1997) Zuid-Korea · Vlag van Polen Polen
Kaart van de Prevlaka-regio.
Kaart van de Prevlaka-regio.

Resolutie 1093 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties was de eerste resolutie van de VN-Veiligheidsraad in 1997, en werd op 14 januari dat jaar unaniem aangenomen.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

In 1980 overleed de Joegoslavische leider Tito, die decennialang de bindende kracht was geweest tussen de zes deelstaten van het land. Na zijn dood kende het nationalisme een sterke opmars en in 1991 verklaarde Kroatië zich onafhankelijk. Daarop volgde de Kroatische Onafhankelijkheidsoorlog, tijdens dewelke het Joegoslavische Volksleger het strategisch gelegen schiereilandje Prevlaka innam. In 1996 kwamen Kroatië en Joegoslavië overeen Prevlaka te demilitariseren, waarop VN-waarnemers van UNMOP kwamen om daarop toe te zien. Deze missie bleef uiteindelijk tot 2002 aanwezig.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

Op 30 september 1992 was een akkoord getekend tussen Kroatië en Servië en Montenegro over de demilitarisatie van het Prevlaka-schiereiland. Schendingen in de VN-zones, zoals de beperking van de bewegingsvrijheid van VN-waarnemers, deden de spanningen opnieuw oplopen. Op 23 augustus 1996 hadden beide partijen een akkoord over de normalisatie van hun onderlinge betrekkingen aangegaan waarin ze ook aangaven het geschil over het betwiste Prevlaka vreedzaam op te lossen.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

De militaire VN-waarnemers werden geautoriseerd te blijven toezien op de demilitarisatie van Prevlaka tot 15 juli. De partijen werden aangespoord het akkoord over de normalisatie van hun betrekkingen volledig uit te voeren, zich te onthouden van geweld waardoor de spanningen kunnen oplopen en de bewegingsvrijheid van VN-waarnemers te verzekeren door ook onder meer landmijnen te verwijderen. De secretaris-generaal werd gevraagd tegen 5 juli te rapporteren over de situatie op Prevlaka en de vooruitgang van een vreedzame oplossing tussen de twee landen. Ten slotte werden de waarnemers en de SFOR-macht gevraagd samen te werken.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]