Resolutie 1094 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1094
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 20 januari 1997
Nr. vergadering 3732
Code S/RES/1094
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Burgeroorlog in Guatemala
Beslissing Autoriseerde militaire VN-waarnemers in Guatemala.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1997
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Chili Chili · Vlag van Costa Rica Costa Rica · Vlag van Egypte Egypte · Vlag van Guinee-Bissau Guinee-Bissau · Vlag van Japan (1870–1999) Japan · Vlag van Kenia Kenia · Vlag van Zuid-Korea (1984-1997) Zuid-Korea · Vlag van Polen Polen · Vlag van Portugal Portugal · Vlag van Zweden Zweden
Guatemala.
Guatemala.

Resolutie 1094 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem aangenomen door de VN-Veiligheidsraad op 20 januari 1997.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Guatemala voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Guatemala was al decennialang onstabiel toen het in de jaren 1970 in een burgeroorlog afzakte. Die kwam pas in 1996 ten einde met de ondertekening van het Akkoord van vaste en duurzame vrede.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

Het vredesproces in Guatemala werd al sinds 1994 in de gaten gehouden. In een akkoord vroegen dat land en de Guatemalteekse Nationale Revolutionaire Eenheid (URNG) de VN om de vredesakkoorden te verifiëren. De VN-Missie voor de Verificatie van de Mensenrechten en Naleving van het Omvangrijk Akkoord voor de Mensenrechten in Guatemala (MINUGUA) stelde dat hiervoor ook militair VN-personeel nodig was.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad:

  1. Besloot voor 3 maanden de koppeling van 155 militaire waarnemers aan MINUGUA te autoriseren voor de verificatie van het staakt-het-vuren.
  2. Riep beide partijen op de akkoorden na te leven en mee te werken met de verificatie van het staakt-het-vuren, scheiding van troepen, ontwapening en demobilisatie van URNG.
  3. Vroeg de internationale gemeenschap het vredesproces te blijven steunen.
  4. Vroeg de Secretaris-Generaal op de hoogte te worden gehouden en aan het einde van de waarnemingsmissie te rapporteren.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]