Resolutie 1096 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1096
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 30 januari 1997
Nr. vergadering 3735
Code S/RES/1096
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Georgisch-Abchazisch conflict
Beslissing Verlengde de UNOMIG-waarnemingsmissie met 6 maanden.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1997
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Chili Chili · Vlag van Costa Rica Costa Rica · Vlag van Egypte Egypte · Vlag van Guinee-Bissau Guinee-Bissau · Vlag van Japan (1870–1999) Japan · Vlag van Kenia Kenia · Vlag van Zuid-Korea (1984-1997) Zuid-Korea · Vlag van Polen Polen · Vlag van Portugal Portugal · Vlag van Zweden Zweden
Bordzjomi, in het binnenland van Georgië.
Bordzjomi, in het binnenland van Georgië.

Resolutie 1096 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 30 januari 1997 door de VN-Veiligheidsraad met unanimiteit aangenomen, en verlengde de UNOMIG-waarnemingsmissie in Abchazië met zes maanden.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Georgisch-Abchazisch conflict voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op het einde van de jaren 1980 wilde de Abchazische minderheid in Abchazië onafhankelijk worden van Georgië, waartoe ze behoorden, terwijl de Georgiërs wel de meerderheid van de bevolking uitmaakten. De Georgiërs zagen dat niet zitten en in 1992 leidde de situatie tot een gewapend conflict. Daarbij raakte ook grote buur Rusland betrokken, die het voor de Abchazen opnam. Begin 1993 braken zware gevechten uit om de Abchazische hoofdstad Soechoemi, die kortstondig waren onderbroken door een staakt-het-vuren.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

Georgië en de Abchazen kregen hun conflict niet opgelost door de onverzettelijke positie van die laatste. Het was noodzakelijk dat ze de mensenrechten strikt respecteerden. Beide zijden schonden regelmatig het Akkoord van Moskou. Ook de veiligheidssituatie in Gali bleef achteruitgaan. Ten slotte had het Gemenebest van Onafhankelijke Staten besloten het mandaat van haar vredesmacht in Abchazië uit te breiden en te verlengen tot 31 januari.

Handelingen[bewerken]

De situatie in Georgië zat in een impasse. Secretaris-generaal Kofi Annan wilde de rol van de VN in het vredesproces versterken. Intussen was de dialoog op hoog niveau verder gezet. Er was ook vastgelegd dat het conflict geen oorzaak mocht zijn van demografische wijzigingen. Verder veroordeelde de Veiligheidsraad al het etnisch geweld en het leggen van mijnen, en eiste ze dat de Abchazen de vrijwillige terugkeer van vluchtelingen versnelde. Ze verlengde het mandaat van de UNOMIG-waarnemingsmissie tot 31 juli. Ten slotte werd de secretaris-generaal gevraagd de Veiligheidsraad op de hoogte te houden en drie maanden later te rapporteren.

Verwante resoluties[bewerken]