Resolutie 10 Veiligheidsraad Verenigde Naties

From Wikipedia
Jump to navigation Jump to search
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 10
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 4 november 1946
Nr. vergadering 79
Code S/RES/10
Onderwerp Franco-regime in Spanje
Beslissing Doorverwijzing naar de Algemene Vergadering van de VN.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1946
Permanente leden
Vlag van Republiek China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van de Sovjet-Unie van 1936-1955 Sovjet-Unie · Vlag van het Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten (1912-1959) Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Australië Australië · Vlag van Brazilië (1889-1960) Brazilië · Vlag van Vlag van Egypte 1922-1952 Egypte · Vlag van Mexico (1934-1968) Mexico · Vlag van Nederland Nederland · Vlag van Polen (1928-1980) Polen

Resolutie 10 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem aangenomen op de 79ste vergadering van de Veiligheidsraad.

Achtergrond[edit | edit source]

1rightarrow blue.svg Zie ook Geschiedenis van Spanje#Spanje onder Franco

Van 1939 tot 1975 werd Spanje geregeerd door dictator generaal Francisco Franco. Een lidstaat van de VN vroeg de Veiligheidsraad te verklaren dat deze situatie internationale spanningen veroorzaakte en de vrede en veiligheid in de wereld in gevaar bracht. In zijn vierde resolutie van 29 april besloot de Raad dit te laten onderzoeken door een subcomité. Franco's regime werd moreel veroordeeld in de resolutie.

In resolutie 7 (van 26 juni) was besloten de situatie in Spanje voorlopig gewoon in de gaten te blijven houden.

Inhoud[edit | edit source]

De Veiligheidsraad besloot de situatie in Spanje niet langer op de voet te volgen. De Raad besloot alle notulen en documenten ter zake ter beschikking te stellen aan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. De secretaris-generaal van de VN werd gevraagd om de Algemene Vergadering in te lichten over deze beslissing.

Verwante resoluties[edit | edit source]

Logo Wikisource
Bronnen over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 10 van de Engelstalige Wikisource.