Resolutie 1100 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1100
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 27 maart 1997
Nr. vergadering 3757
Code S/RES/1100
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Burgeroorlog in Liberia
Beslissing Verlengde de UNOMIL-waarnemingsmacht tot 30 juni.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1997
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Chili Chili · Vlag van Costa Rica Costa Rica · Vlag van Egypte Egypte · Vlag van Guinee-Bissau Guinee-Bissau · Vlag van Japan (1870–1999) Japan · Vlag van Kenia Kenia · Vlag van Zuid-Korea (1984-1997) Zuid-Korea · Vlag van Polen Polen · Vlag van Portugal Portugal · Vlag van Zweden Zweden
De Amerikaanse ambassade in Monrovia medio 1996.
De Amerikaanse ambassade in Monrovia medio 1996.

Resolutie 1100 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 27 maart 1997.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Eerste Liberiaanse Burgeroorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Na de hoogdagen onder het decennialange bestuur van William Tubman, die in 1971 overleed, greep Samuel Doe de macht. Zijn dictatoriale regime ontwrichtte de economie en er ontstonden rebellengroepen tegen zijn bewind, waaronder die van de latere president Charles Taylor. In 1989 leidde de situatie tot een burgeroorlog waarin de president vermoord werd. De oorlog bleef nog doorgaan tot 1996.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

Volgens het rapport van de secretaris-generaal was de situatie in Liberia verbeterd, werd de maatschappij hersteld en verkiezingen voorbereid. Die laatste waren gepland op 30 mei en waren essentieel voor het vredesproces.

Handelingen[bewerken]

Het mandaat van de UNOMIL-waarnemers werd verlengd tot 30 juni. Er was wel wat bezorgdheid over de installatie van een kiescommissie en van het hooggerechtshof. De internationale gemeenschap werd gevraagd de verkiezingen te financieren. Ook werd het belang van respect voor de mensenrechten door de partijen en steun aan vluchtelingen die wilden terugkeren benadrukt. Verder werden alle landen herinnerd aan hun verplichting zich aan het wapenembargo tegen Liberia te houden. Ten slotte werd de secretaris-generaal gevraagd tegen 20 juni te rapporteren.

Verwante resoluties[bewerken]