Resolutie 1105 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 1105
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 9 april 1997
Nr. vergadering 3764
Code S/RES/1105
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Onafhankelijkheid van Macedonië
Beslissing Schortte de afslanking van de vredesmissie in Macedonië tijdelijk op.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1997
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Chili Chili · Vlag van Costa Rica Costa Rica · Vlag van Egypte Egypte · Vlag van Guinee-Bissau Guinee-Bissau · Vlag van Japan (1870–1999) Japan · Vlag van Kenia Kenia · Vlag van Zuid-Korea (1984-1997) Zuid-Korea · Vlag van Polen Polen · Vlag van Portugal Portugal · Vlag van Zweden Zweden
Het UNPREDEP-gesp.

Resolutie 1105 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 9 april 1997. De resolutie hield de afslanking van de UNPREDEP-operatie in Macedonië tijdelijk tegen. Op dat moment was in buurland Albanië chaos uitgebroken.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

In 1980 overleed de Joegoslavische leider Tito, die decennialang de bindende kracht was geweest tussen de zes deelstaten van het land. Na zijn dood kende het nationalisme een sterke opmars, en in 1991 verklaarde onder meer Macedonië zich onafhankelijk. In tegenstelling tot andere delen van Joegoslavië bleef het er vrij rustig, tot 2001, toen Albanese rebellen in het noorden, aan de grens met Kosovo, in opstand kwamen. Daarbij werden langs beide zijden grof geweld gebruikt, en stond het land op de rand van een burgeroorlog. De NAVO en de EU kwamen echter tussen, en dwongen een akkoord af.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad:

  1. Besluit de afslanking van het militaire component van UNPREDEP op te schorten tot het einde van het lopende mandaat op 31 mei.
  2. Verwelkomt de hernieuwde inzet van UNPREDEP.
  3. Vraagt de secretaris-generaal tegen 15 mei aanbevelingen te doen over de volgende internationale aanwezigheid in Macedonië.
  4. Besluit op de hoogte te blijven.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]