Resolutie 1106 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1106
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 16 april 1997
Nr. vergadering 3769
Code S/RES/1106
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Burgeroorlog in Angola
Beslissing Verlengde de UNAVEM III-vredesmacht met 2,5 maanden.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1997
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Chili Chili · Vlag van Costa Rica Costa Rica · Vlag van Egypte Egypte · Vlag van Guinee-Bissau Guinee-Bissau · Vlag van Japan (1870–1999) Japan · Vlag van Kenia Kenia · Vlag van Zuid-Korea (1984-1997) Zuid-Korea · Vlag van Polen Polen · Vlag van Portugal Portugal · Vlag van Zweden Zweden
Het stadhuis van Benguela.
Het stadhuis van Benguela.

Resolutie 1106 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 16 april 1997 en verlengde de UNAVEM III-missie in Angola met tweeënhalve maand.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Geschiedenis van Angola voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Nadat Angola in 1975 onafhankelijk was geworden van Portugal keerden de verschillende onafhankelijkheidsbewegingen zich tegen elkaar om de macht. Onder meer Zuid-Afrika en Cuba bemoeiden zich in de burgeroorlog, tot ze zich in 1988 terugtrokken. De VN-missie UNAVEM I zag toe op het vertrek van de Cubanen. Een staakt-het-vuren volgde in 1990, en hiervoor werd de UNAVEM II-missie gestuurd. In 1991 werden akkoorden gesloten om democratische verkiezingen te houden die eveneens door UNAVEM II zouden worden waargenomen.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

Het vredesproces in Angola was opnieuw vooruitgegaan. Zo had de Nationale Assemblée de status van de leider van UNITA als leider van de grootste oppositiepartij goedgekeurd en zaten nu UNITA-afgevaardigden in die Nationale Assemblée.

Handelingen[bewerken]

Tot grote tevredenheid van de Veiligheidsraad was op 11 april de nieuwe regering van nationale eenheid en verzoening ingezworen. Nu werd bij de partijen aangedrongen de andere punten van het vredesproces uit te voeren, zoals de opname van UNITA-soldaten in het eenheidsleger en de politie en de normalisatie van het staatsgezag in heel Angola.

Het mandaat van de UNAVEM III-vredesmissie werd verlengd tot 30 juni om te helpen met de uitvoering van de resterende taken. De missie zou ook worden omgevormd tot een waarnemingsmissie terwijl de militaire eenheden werden teruggetrokken. Secretaris-generaal Kofi Annan werd tenslotte gevraagd tegen 14 april voorstellen te doen over de missie die UNAVEM III zou opvolgen.

Verwante resoluties[bewerken]