Resolutie 1110 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Small Flag of the United Nations ZP.svg
Resolutie 1110
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 28 mei 1997
Nr. vergadering 3783
Code S/RES/1110
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Onafhankelijkheid van Macedonië
Beslissing Verlengde de UNPREDEP-vredesmissie in Macedonië tot 30 november.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1997
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van het Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Chili Chili · Vlag van Costa Rica Costa Rica · Vlag van Egypte Egypte · Vlag van Guinee-Bissau Guinee-Bissau · Vlag van Japan (1870–1999) Japan · Vlag van Kenia Kenia · Vlag van Zuid-Korea (1984-1997) Zuid-Korea · Vlag van Polen Polen · Vlag van Portugal Portugal · Vlag van Zweden Zweden
Resolutie 1110 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Resolutie 1110 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 28 mei 1997.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

In 1980 overleed de Joegoslavische leider Tito, die decennialang de bindende kracht was geweest tussen de zes deelstaten van het land. Na zijn dood kende het nationalisme een sterke opmars, en in 1991 verklaarde onder meer Macedonië zich onafhankelijk. In tegenstelling tot andere delen van Joegoslavië bleef het er vrij rustig, tot 2001, toen Albanese rebellen in het noorden, aan de grens met Kosovo, in opstand kwamen. Daarbij werden langs beide zijden grof geweld gebruikt, en stond het land op de rand van een burgeroorlog. De NAVO en de EU kwamen echter tussen, en dwongen een akkoord af.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

De UNPREDEP-vredesmissie speelde een belangrijke rol in de vrede en stabiliteit in Macedonië. Intussen waren de relaties van het land met buurland Servië en Montenegro sterk vooruit gegaan. Zo hadden ze een akkoord getekend over de afbakening van hun gezamenlijke grens. Toch vroeg Macedonië om de vredesmissie te verlengen. De stabiliteit in het land bleef, zeker gezien de gelijktijdige gebeurtenissen in Albanië, fragiel.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad:

  1. Besloot tot een verlenging het mandaat van UNPREDEP tot 30 november, en op 1 oktober te beginnen met een twee maanden durende gefaseerde afslanking van het militaire component met 300 man.
  2. Vroeg de secretaris-generaal de samenstelling, inzet, sterkte en mandaat van UNPREDEP op te volgen en tegen 15 augustus te rapporteren.
  3. Verwelkomde de hernieuwde inzet van UNPREDEP gezien de situatie in Albanië.
  4. Besluit op de hoogte te blijven.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]