Resolutie 1111 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1111
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 4 juni 1997
Nr. vergadering 3786
Code S/RES/1111
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Olie-voor-voedselprogramma
Beslissing Verlengde het programma met 180 dagen.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1997
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Chili Chili · Vlag van Costa Rica Costa Rica · Vlag van Egypte Egypte · Vlag van Guinee-Bissau Guinee-Bissau · Vlag van Japan (1870–1999) Japan · Vlag van Kenia Kenia · Vlag van Zuid-Korea (1984-1997) Zuid-Korea · Vlag van Polen Polen · Vlag van Portugal Portugal · Vlag van Zweden Zweden
Een olietanker wordt off-shore geladen met Iraakse olie.
Een olietanker wordt off-shore geladen met Iraakse olie.

Resolutie 1111 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 6 juni 1997.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Golfoorlog (1990-1991) en Olie-voor-voedselprogramma voor de hoofdartikelen over dit onderwerp.

Op 2 augustus 1990 viel Irak zijn zuiderbuur Koeweit binnen en bezette dat land. De Veiligheidsraad veroordeelde de inval onmiddellijk en later kregen de lidstaten carte blanche om Koeweit te bevrijden. Eind februari 1991 was die strijd beslecht en legde Irak zich neer bij alle aangenomen VN-resoluties. In 1995 werd met resolutie 986 het olie-voor-voedselprogramma in het leven geroepen om met olie-inkomsten humanitaire hulp aan de Iraakse bevolking te betalen.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

De humanitaire hulp aan de Iraakse bevolking moesten blijven doorgaan tot Irak zou voldoen aan de resoluties van de Veiligheidsraad. Die hulp moest gelijkmatig worden verdeeld over het hele land.

Handelingen[bewerken]

De provisies van resolutie 986, de paragrafen °4, °11 en °12 uitgezonderd, werden met 180 dagen verlengd, te beginnen op 8 juni. Alle aspecten hiervan zouden na 90 en na 180 dagen eens grondig onder de loep worden gehouden. De secretaris-generaal werd gevraagd om op basis van de waarneming ter plaatse te rapporteren of Irak de geneesmiddelen, voedsel en materialen gelijkmatig verdeelde en of het land voldoende aardolie produceerde, dit om alles te betalen.

Verwante resoluties[bewerken]