Resolutie 1113 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1113
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 12 juni 1997
Nr. vergadering 3788
Code S/RES/1113
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Tadzjiekse burgeroorlog.
Beslissing Verlengde de UNMOT-waarnemingsmissie tot 15 september.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1997
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Chili Chili · Vlag van Costa Rica Costa Rica · Vlag van Egypte Egypte · Vlag van Guinee-Bissau Guinee-Bissau · Vlag van Japan Japan · Vlag van Kenia Kenia · Vlag van Zuid-Korea Zuid-Korea · Vlag van Polen Polen · Vlag van Portugal Portugal · Vlag van Zweden Zweden
Industrie in Tursunzoda, West-Tadzjikistan.
Industrie in Tursunzoda, West-Tadzjikistan.

Resolutie 1113 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 12 juni 1997.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Tadzjikistan voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Na de val van de Sovjet-Unie werden in 1991 verkiezingen gehouden in Tadzjikistan. Begin 1992 kwam de oppositie in opstand tegen de uitslag - de oud-communisten hadden gewonnen - ervan. Er brak een burgeroorlog uit tussen de gevestigde macht en hervormingsgezinden en islamisten uit de achtergestelde regio's van het land, die zich hadden verenigd. In 1997 werd onder VN-bemiddeling een vredesakkoord gesloten.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

Op 8 maart hadden de Tadjikistaanse regering en oppositie een protocol getekend over militaire kwesties, op 18 mei over politieke kwesties en op 28 mei garanties over de uitvoering van het vredesakkoord. Die akkoorden voorzagen in steun van de internationale gemeenschap en de Verenigde Naties in het bijzonder bij de uitvoering. Intussen is de veiligheidssituatie in het land nog steeds gespannen en blijft de humanitaire situatie achteruitgaan.

Handelingen[bewerken]

De partijen werden opgeroepen de gesloten overeenkomsten volledig in de praktijk te zetten en prioritair ook het vredesakkoord te tekenen. De Veiligheidsraad verlengde de UNMOT-waarnemingsmacht in Tadzjikistan met 3 maanden tot 15 september. Ten slotte werd de secretaris-generaal gevraagd de Raad op de hoogte te houden en aanbevelingen te doen over de ondersteunende rol van de VN en het mandaat en de sterkte van UNMOT.

Verwante resoluties[bewerken]