Resolutie 1115 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1115
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 21 juni 1997
Nr. vergadering 3792
Code S/RES/1115
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Wapeninspecties in Irak
Beslissing Eiste dat Irak wapeninspecteurs toegang gaf tot te inspecteren sites.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1997
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Chili Chili · Vlag van Costa Rica Costa Rica · Vlag van Egypte Egypte · Vlag van Guinee-Bissau Guinee-Bissau · Vlag van Japan (1870–1999) Japan · Vlag van Kenia Kenia · Vlag van Zuid-Korea (1984-1997) Zuid-Korea · Vlag van Polen Polen · Vlag van Portugal Portugal · Vlag van Zweden Zweden
Ingenieurs inspecteren een elektriciteitscentrale nabij de hoofdstad Bagdad.
Ingenieurs inspecteren een elektriciteitscentrale nabij de hoofdstad Bagdad.

Resolutie 1115 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 21 juni 1997.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Golfoorlog (1990-1991) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op 2 augustus 1990 viel Irak zijn zuiderbuur Koeweit binnen en bezette dat land. De Veiligheidsraad veroordeelde de inval en later kregen de lidstaten carte blanche om Koeweit te bevrijden. Eind februari 1991 was die strijd beslecht waarna Irak zich neerlegde bij alle aangenomen VN-resoluties.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

De Veiligheidsraad was door UNSCOM ingelicht over incidenten op 10 en 12 juni, waarbij Irak (wapen)inspectieteams van UNSCOM de toegang tot te inspecteren sites ontzegde. In voorgaande resoluties had de Raad bepaald dat Irak eender welke site onmiddellijk, onvoorwaardelijk en onbeperkt moest openstellen voor inspectie. Pogingen om dat te verhinderen waren onaanvaardbaar.

Handelingen[bewerken]

Iraks weigering om toegang te verlenen werd op basis van hoofdstuk VII van het VN-Charter veroordeeld als een schending van die resoluties. De Raad eiste dat het land aan UNSCOM alsnog toegang verleende tot eender welke site en verder tot eender welke persoon die ze wilde ondervragen. Aan UNSCOM werd gevraagd Iraks naleving hiervan te evalueren in haar volgende rapport, overeenkomstig resolutie 1051. Mocht Irak niet voldoen, dan zouden er aanvullende maatregelen worden genomen tegen de Iraakse functionarissen die hiervoor verantwoordelijk waren.

Verwante resoluties[bewerken]