Resolutie 1116 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1116
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 27 juni 1997
Nr. vergadering 3793
Code S/RES/1116
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Burgeroorlog in Liberia
Beslissing Verlengde de UNOMIL-waarnemingsmacht tot 30 september.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1997
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Chili Chili · Vlag van Costa Rica Costa Rica · Vlag van Egypte Egypte · Vlag van Guinee-Bissau Guinee-Bissau · Vlag van Japan (1870–1999) Japan · Vlag van Kenia Kenia · Vlag van Zuid-Korea (1984-1997) Zuid-Korea · Vlag van Polen Polen · Vlag van Portugal Portugal · Vlag van Zweden Zweden
Een schip van het Wereldvoedselprogramma wordt gelost in de vrijhaven van Monrovia (foto: aug 2003).
Een schip van het Wereldvoedselprogramma wordt gelost in de vrijhaven van Monrovia (foto: aug 2003).

Resolutie 1116 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 27 juni 1997.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Eerste Liberiaanse Burgeroorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Na de hoogdagen onder het decennialange bestuur van William Tubman, die in 1971 overleed, greep Samuel Doe de macht. Zijn dictatoriale regime ontwrichtte de economie en er ontstonden rebellengroepen tegen zijn bewind, waaronder die van de latere president Charles Taylor. In 1989 leidde de situatie tot een burgeroorlog waarin de president vermoord werd. De oorlog bleef nog doorgaan tot 1996.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

De ECOWAS had beslist de verkiezingen in Liberia uit te stellen tot 19 juli. Die parlements- en presidentsverkiezingen waren essentieel voor het vredesproces en zouden worden waargenomen door UNOMIL.

Handelingen[bewerken]

Het mandaat van die waarnemingsmacht werd aldus verlengd tot 30 september in de verwachting dat het op die datum ten einde zou lopen. Alle Liberianen werd gevraagd vreedzaam deel te nemen aan het verkiezingsproces. Het was noodzakelijk dat de VN, ECOWAS, de Liberiaanse Onafhankelijke Verkiezingscommissie en de internationale gemeenschap samenwerkten aan de coördinatie ervan. Verder werd nog eens op het wapenembargo tegen Liberia gewezen. Ten slotte werd de secretaris-generaal gevraagd de verkiezingen op te volgen en tegen 29 augustus te rapporteren.

Verwante resoluties[bewerken]