Resolutie 1126 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 1126
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 27 augustus 1997
Nr. vergadering 3813
Code S/RES/1126
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Joegoslavië-tribunaal
Beslissing Stemde in om 3 vertrekkende rechters hun lopende zaak te laten afwerken.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1997
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Chili Chili · Vlag van Costa Rica Costa Rica · Vlag van Egypte Egypte · Vlag van Guinee-Bissau Guinee-Bissau · Vlag van Japan (1870–1999) Japan · Vlag van Kenia Kenia · Vlag van Zuid-Korea (1984-1997) Zuid-Korea · Vlag van Polen Polen · Vlag van Portugal Portugal · Vlag van Zweden Zweden
Serven uit de regio Konjic in het gevangenenkamp Čelebići. Foto vrijgegeven door het Joegoslavië-tribunaal.

Resolutie 1126 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties aangenomen op 27 augustus 1997.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Oorlogen in Joegoslavië voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 1980 overleed de Joegoslavische leider Tito, die decennialang de bindende kracht was geweest tussen de zes deelstaten van het land. Na zijn dood kende het nationalisme een sterke opmars en in 1991 verklaarde Bosnië en Herzegovina zich onafhankelijk. De Servische minderheid in het land kwam hiertegen in opstand en begon een burgeroorlog, waarbij ze probeerden de Bosnische volkeren te scheiden. Tijdens die oorlog vonden massamoorden plaats waarbij tienduizenden mensen omkwamen. In 1993 werd het Joegoslavië-tribunaal opgericht, dat de oorlogsmisdaden die hadden plaatsgevonden moest berechten.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad:

  • Neemt akte van de brief van de raadsvoorzitter aan de secretaris-generaal met de brief van de voorzitter van het Joegoslavië-tribunaal bijgesloten.
  • Steunt de aanbeveling van de secretaris-generaal dat de rechters Karibi-Whyte, Odio Benito en Jan, eens ze zijn vervangen, de zaak Čelebići (een gevangeniskamp in Bosnië waar Servische krijgsgevangenen werden gemarteld en vermoord), die ze voor het einde van hun ambtstermijn begonnen, afwerken, en bemerkt dat het tribunaal die zaak vóór november 1998 wil afronden.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]