Resolutie 1128 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1128
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 12 september 1997
Nr. vergadering 3816
Code S/RES/1128
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Tadzjiekse burgeroorlog.
Beslissing Verlengde de UNMOT-waarnemingsmissie tot 15 november.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1997
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Chili Chili · Vlag van Costa Rica Costa Rica · Vlag van Egypte Egypte · Vlag van Guinee-Bissau Guinee-Bissau · Vlag van Japan Japan · Vlag van Kenia Kenia · Vlag van Zuid-Korea Zuid-Korea · Vlag van Polen Polen · Vlag van Portugal Portugal · Vlag van Zweden Zweden
Tadzjikistan.
Tadzjikistan.

Resolutie 1128 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 12 september 1997.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Tadzjikistan voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Na de val van de Sovjet-Unie werden in 1991 verkiezingen gehouden in Tadzjikistan. Begin 1992 kwam de oppositie in opstand tegen de uitslag - de oud-communisten hadden gewonnen - ervan. Er brak een burgeroorlog uit tussen de gevestigde macht en hervormingsgezinden en islamisten uit de achtergestelde regio's van het land, die zich hadden verenigd. In 1997 werd onder VN-bemiddeling een vredesakkoord gesloten.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

De gesprekken tussen de Tadzjiekse regering en oppositie waren met succes afgerond en hadden tot een akkoord geleid. De uitvoering daarvan vroeg om de inzet van de partijen en steun van de Verenigde Naties en de internationale gemeenschap. Toch bleef de veiligheidssituatie in Tadzjikistan onzeker.

Handelingen[bewerken]

De partijen werden opgeroepen hun akkoord volledig uit te voeren en het werk van de verzoeningscommissie in Doesjanbe te hervatten. Ook moesten ze instaan voor de veiligheid en de bewegingsvrijheid van het VN- en het GOS-vredespersoneel. De secretaris-generaal werd gevraagd bijkomende manieren om voor de veiligheid van het VN-personeel te zorgen te zoeken. Ook werd het mandaat van UNMOT met twee maanden verlengd, tot 15 november.

Verwante resoluties[bewerken]