Resolutie 1138 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1138
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 14 november 1997
Nr. vergadering 3833
Code S/RES/1138
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Tadzjiekse burgeroorlog
Beslissing Verlengde de UNMOT-waarnemingsmissie met 6 maanden en breidde het mandaat uit.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1997
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Chili Chili · Vlag van Costa Rica Costa Rica · Vlag van Egypte Egypte · Vlag van Guinee-Bissau Guinee-Bissau · Vlag van Japan (1870–1999) Japan · Vlag van Kenia Kenia · Vlag van Zuid-Korea (1984-1997) Zuid-Korea · Vlag van Polen Polen · Vlag van Portugal Portugal · Vlag van Zweden Zweden
Soldaten bewaken een Tadzjiekse mijn.
Soldaten bewaken een Tadzjiekse mijn.

Resolutie 1138 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 14 november 1997. De resolutie verlengde de UNMOT-waarnemingsmissie in Tadzjikistan met zes maanden en stond toe dat deze medewerking verleende aan de organisatie van verkiezingen en een volksraadpleging.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Tadzjiekse Burgeroorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Na de val van de Sovjet-Unie, werden in 1991 verkiezingen gehouden in Tadzjikistan. Begin 1992 kwam de oppositie in opstand tegen de uitslag – de oud-communisten hadden gewonnen – ervan. Er brak een burgeroorlog uit tussen de gevestigde macht en hervormingsgezinden en islamisten uit de achtergestelde regio's van het land, die zich hadden verenigd. In 1997 werd onder VN-bemiddeling een vredesakkoord gesloten.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Er was opnieuw vooruitgang gemaakt bij de uitvoering van het vredesakkoord in Tadzjikistan en ook het staakt-het-vuren werd gerespecteerd. Maar de veiligheidssituatie bleef er precair en er was veel geweld in het centrum van het land. Elders was het relatief rustig.

De partijen in Tadzjikistan hadden een gezamenlijke eenheid gevormd die de UNMOT moest beveiligen. Die missie werd verlengd tot 15 mei 1998, en er werd een uitbreiding van het mandaat geautoriseerd met onder meer medewerking aan verkiezingen en een volksraadpleging, en coördinatie van VN-bijstand tijdens de overgangsperiode. Secretaris-generaal Kofi Annan had eind november een donorconferentie georganiseerd om steun te krijgen voor het vredesplan. Hem werd ten slotte gevraagd om binnen de drie maanden te rapporteren over de uitvoering van deze resolutie.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]