Resolutie 1138 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1138
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 14 november 1997
Nr. vergadering 3833
Code S/RES/1138
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Tadzjiekse burgeroorlog.
Beslissing Verlengde de UNMOT-waarnemingsmissie tot 15 mei 1998 en breidde het mandaat uit.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1997
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Chili Chili · Vlag van Costa Rica Costa Rica · Vlag van Egypte Egypte · Vlag van Guinee-Bissau Guinee-Bissau · Vlag van Japan (1870–1999) Japan · Vlag van Kenia Kenia · Vlag van Zuid-Korea (1984-1997) Zuid-Korea · Vlag van Polen Polen · Vlag van Portugal Portugal · Vlag van Zweden Zweden
Soldaten bewaken een Tadzjiekse mijn.
Soldaten bewaken een Tadzjiekse mijn.

Resolutie 1138 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 14 november 1997.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Tadzjikistan voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Na de val van de Sovjet-Unie werden in 1991 verkiezingen gehouden in Tadzjikistan. Begin 1992 kwam de oppositie in opstand tegen de uitslag ervan: de oud-communisten hadden gewonnen. Er brak een burgeroorlog uit tussen de gevestigde macht en hervormingsgezinden en islamisten uit de achtergestelde regio's van het land, die zich hadden verenigd. In 1997 werd onder VN-bemiddeling een vredesakkoord gesloten.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

Er was opnieuw vooruitgang gemaakt bij de uitvoering van het vredesakkoord in Tadzjikistan en ook het staakt-het-vuren werd gerespecteerd. Maar de veiligheidssituatie bleef er precair en er was veel geweld in het centrum van het land. Elders was het relatief rustig.

Handelingen[bewerken]

De partijen in Tadzjikistan hadden een gezamenlijke eenheid gevormd die de UNMOT moest beveiligen. Die missie werd verlengd tot 15 mei 1998 en er werd een uitbreiding van het mandaat geautoriseerd met onder meer medewerking aan verkiezingen en een volksraadpleging en coördinatie van VN-bijstand tijdens de overgangsperiode. De secretaris-generaal had eind november een donorconferentie georganiseerd om steun te krijgen voor het vredesplan. Hem werd ten slotte gevraagd om binnen de 3 maanden te rapporteren over de uitvoering van deze resolutie.

Verwante resoluties[bewerken]