Resolutie 1142 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 1142
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 4 december 1997
Nr. vergadering 3836
Code S/RES/1142
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Onafhankelijkheid van Macedonië
Beslissing Verlengde de UNPREDEP-vredesmissie in Macedonië tot 31 augustus 1998.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1997
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Chili Chili · Vlag van Costa Rica Costa Rica · Vlag van Egypte Egypte · Vlag van Guinee-Bissau Guinee-Bissau · Vlag van Japan (1870–1999) Japan · Vlag van Kenia Kenia · Vlag van Zuid-Korea (1984-1997) Zuid-Korea · Vlag van Polen Polen · Vlag van Portugal Portugal · Vlag van Zweden Zweden
Resolutie 1142 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Resolutie 1142 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 4 december 1997, en verlengde de UNPREDEP-missie in Macedonië met negen maanden.[1]

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

In 1980 overleed de Joegoslavische leider Tito, die decennialang de bindende kracht was geweest tussen de zes deelstaten van het land. Na zijn dood kende het nationalisme een sterke opmars, en in 1991 verklaarde onder meer Macedonië zich onafhankelijk. In tegenstelling tot andere delen van Joegoslavië bleef het er vrij rustig, tot 2001, toen Albanese rebellen in het noorden, aan de grens met Kosovo, in opstand kwamen. Daarbij werden langs beide zijden grof geweld gebruikt, en stond het land op de rand van een burgeroorlog. De NAVO en de EU kwamen echter tussen, en dwongen een akkoord af.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

De UNPREDEP-missie speelde een belangrijke rol bij het bewaren van de vrede en stabiliteit in Macedonië. Intussen was eveneens bezorgdheid gerezen over de toestand in buurland Albanië. UNPREDEP werd nu in fasen afgebouwd en geherstructureerd. Macedonië vroeg dat het mandaat van de macht zou worden verlengd. Secretaris-generaal Kofi Annan meldde een aantal positieve ontwikkelen, zoals de stabilisatie in Albanië, maar dat de vrede en stabiliteit van Macedonië mede afhingen van de ontwikkelingen in de andere delen van de regio van ex-Joegoslavië.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad:

  1. Besluit het mandaat van UNPREDEP een laatste keer te verlengen tot 31 augustus 1998 en vervolgens onmiddellijk het militaire component terug te trekken.
  2. Vraagt de secretaris-generaal tegen 1 juni 1998 te rapporteren over de modaliteiten van die terugtrekking en mogelijke volgende internationale aanwezigheden in Macedonië.
  3. Besluit op de hoogte te blijven.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]