Resolutie 1146 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1146
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 23 december 1997
Nr. vergadering 3846
Code S/RES/1146
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Conflict in Cyprus
Beslissing Verlengde de UNFICYP-vredesmacht tot 30 juni 1998.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1997
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Chili Chili · Vlag van Costa Rica Costa Rica · Vlag van Egypte Egypte · Vlag van Guinee-Bissau Guinee-Bissau · Vlag van Japan (1870–1999) Japan · Vlag van Kenia Kenia · Vlag van Zuid-Korea (1984-1997) Zuid-Korea · Vlag van Polen Polen · Vlag van Portugal Portugal · Vlag van Zweden Zweden
Het noordelijke deel van de hoofdstad Nicosia, met in de verte de vlag van de TRNC.
Het noordelijke deel van de hoofdstad Nicosia, met in de verte de vlag van de TRNC.

Resolutie 1146 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties was de laatste resolutie van de VN-Veiligheidsraad in 1997 en werd unaniem aangenomen op 23 december dat jaar.

Achtergrond[bewerken]

Nadat in 1964 geweld was uitgebroken tussen de Griekse- en Turkse bevolkingsgroep op Cyprus stationeerden de VN de UNFICYP-vredesmacht op het eiland. Die macht wordt sindsdien om het half jaar verlengd. In 1974 bezette Turkije het noorden van Cyprus na een Griekse poging tot staatsgreep. In 1983 werd dat noordelijke deel met Turkse steun van Cyprus afgescheurd. Midden 1990 begon het toetredingsproces van (Grieks-)Cyprus tot de Europese Unie, maar de EU erkent de Turkse Republiek Noord-Cyprus niet.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

Cyprus stemde wederom in met het behoud van de UNFICYP-vredesmacht. De spanningen langsheen de staakt-het-vuren-lijn bleven hoog, hoewel het aantal ernstige incidenten de voorbije 6 maanden was afgenomen. Wel was de bewegingsvrijheid van UNFICYP verder ingeperkt. De onderhandelingen voor een oplossing, ten slotte, hadden, zelfs na 2 directe gespreksrondes, nog niets opgeleverd.

Handelingen[bewerken]

Het mandaat van UNFICYP werd verlengd tot 30 juni 1998. Het was van belang dat de partijen snel instemden met door UNFICYP voorgestelde maatregelen om de spanningen te doen afnemen. Intussen bleef ook de militaire sterkte in Cyprus toenemen en nam het aantal buitenlandse troepen niet af. Zowel dat aantal als het defensiebudget van de eilandstaat moesten naar beneden.

De secretaris-generaal plande in maart 1998 een nieuw onderhandelingsproces. De leiders van beide gemeenschappen op Cyprus werden opgeroepen hieraan mee te werken. Beide partijen hadden op 31 juli overeenstemming bereikt over vermiste personen in Cyprus. Gesprekken van gemeenschap tot gemeenschap werden aangemoedigd.

Verwante resoluties[bewerken]