Resolutie 1152 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1152
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 5 februari 1998
Nr. vergadering 3853
Code S/RES/1152
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Conflict in de Centraal-Afrikaanse Republiek eind jaren 1990
Beslissing Stemde in met de verlenging van de Afrikaanse MISAB-missie.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1998
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Bahrein (1972-2002) Bahrein · Vlag van Costa Rica Costa Rica · Vlag van Gabon Gabon · Vlag van Gambia Gambia · Vlag van Japan (1870–1999) Japan · Vlag van Kenia Kenia · Vlag van Portugal Portugal · Vlag van Slovenië Slovenië · Vlag van Zweden Zweden
Rebellen in het noorden van de Centraal-Afrikaanse Republiek (foto: jun 2007).
Rebellen in het noorden van de Centraal-Afrikaanse Republiek (foto: jun 2007).

Resolutie 1152 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 5 februari 1998 en autoriseerde een verlenging van de Afrikaanse vredesmacht in de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Achtergrond[bewerken]

De periode na de onafhankelijkheid van de Centraal-Afrikaanse Republiek werd gekenmerkt door opeenvolgende staatsgrepen. Begin jaren 1990 werd een meerpartijensysteem gecreëerd en volgden verkiezingen. Eén en ander verliep onregelmatig en de spanningen in het land liepen op. De ongelijke behandeling van officieren leidde in 1996-1997 tot muiterij in het leger. Een slecht bestuur en economische problemen destabiliseerden het land. Er werd een Afrikaanse vredesmacht gestationeerd die in 1998 werd afgelost door een VN-vredesmacht, die in 2000 weer vertrok.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

De Afrikaanse missie MISAB zag toe op de uitvoering van de Bangui-akkoorden en vooral de overgave van wapens in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Die missie was recent verlengd, met als doel een VN-vredesmacht in het land gevestigd te krijgen.

Handelingen[bewerken]

De partijen in de Centraal-Afrikaanse Republiek werden opgeroepen de Bangui-akkoorden onverwijld uit te voeren. De Veiligheidsraad stemde op grond van hoofdstuk VII van het Handvest van de Verenigde Naties in met de voortzetting van de MISAB-missie en autoriseerde haar om haar eigen veiligheid en bewegingsvrijheid te verzekeren tot 16 maart.

Verder was secretaris-generaal Kofi Annan van plan een Speciale Vertegenwoordiger te benoemen om de partijen bij te staan met het uitvoeren van de akkoorden. Hem werd ook gevraagd tegen 23 februari te rapporteren over de situatie en aanbevelingen voor een VN-vredesmissie in het land. Daarover zou dan tegen 16 maart beslist worden.

Verwante resoluties[bewerken]