Resolutie 1177 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1177
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 26 juni 1998
Nr. vergadering 3895
Code S/RES/1177
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Eritrees-Ethiopische Oorlog
Beslissing Eiste een einde aan de vijandelijkheden en een vreedzame oplossing.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1998
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van het Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Bahrein (1972-2002) Bahrein · Vlag van Costa Rica Costa Rica · Vlag van Gabon Gabon · Vlag van Gambia Gambia · Vlag van Japan (1870–1999) Japan · Vlag van Kenia Kenia · Vlag van Portugal Portugal · Vlag van Slovenië Slovenië · Vlag van Zweden Zweden
Locator ET-ER.png

Resolutie 1177 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 26 juni 1998. Met de resolutie eiste de Veiligheidsraad dat Ethiopië en Eritrea de wapens zouden neerleggen en hun geschil op vreedzame wijze oplossen.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Na de Tweede Wereldoorlog werd Eritrea bij Ethiopië gevoegd als een federatie. In 1962 maakte keizer Haile Selassie er een provincie van, waarop de Eritrese Onafhankelijkheidsoorlog begon. In 1991 bereikte Eritrea na een volksraadpleging die onafhankelijkheid. Er bleef echter onenigheid over een aantal grensplaatsen. In 1998 leidde een grensincident tot een oorlog waarbij tienduizenden omkwamen. Pas in 2000 werd een akkoord bereikt en een 25 kilometer brede veiligheidszone ingesteld die door de UNMEE-vredesmacht werd bewaakt. Een gezamenlijke grenscommissie wees onder meer de stad Badme toe aan Eritrea, maar jaren later werd het gebied nog steeds door Ethiopië bezet.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

Er was ernstige bezorgdheid over de gevolgen van het conflict tussen Ethiopië en Eritrea. Beide landen pleitten voor een einde aan de luchtaanvallen. Ook wilden ze uiteindelijk hun precieze gezamenlijke grens afbakenen door middel van een akkoord.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad eiste dat beide partijen onmiddellijk de vijandelijkheden staakten, een vreedzame oplossing zochten en hiervoor samenwerkten met de Organisatie van Afrikaanse Eenheid. Ook secretaris-generaal Kofi Annan werd gevraagd zijn diensten tot dat doel ter beschikking te stellen en technische steun te verlenen bij de afbakening van de grens.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]