Resolutie 1179 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag van de Verenigde Naties
Resolutie 1179
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 29 juni 1998
Nr. vergadering 3899
Code S/RES/1179
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Conflict in Cyprus
Beslissing Riep op de onderhandelingen opnieuw vlot te trekken.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1998
Permanente leden
Vlag van China CHN Vlag van Frankrijk FRA Vlag van Verenigd Koninkrijk GBR Vlag van Rusland RUS Vlag van Verenigde Staten USA
Niet-permanente leden
Vlag van Brazilië BRA Vlag van Bahrein BRN Vlag van Costa Rica CRC Vlag van Gabon GAB Vlag van Gambia GAM
Vlag van Japan JPN Vlag van Kenia KEN Vlag van Portugal POR Vlag van Slovenië SLO Vlag van Zweden SWE
De Turkse Republiek Noord-Cyprus wordt enkel door Turkije erkend.
De Turkse Republiek Noord-Cyprus wordt enkel door Turkije erkend.

Resolutie 1179 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 29 juni 1998 aangenomen door de VN-Veiligheidsraad met unanimiteit van stemmen.

Achtergrond[bewerken]

Nadat in 1964 geweld was uitgebroken tussen de Griekse- en Turkse bevolkingsgroep op Cyprus stationeerden de VN de UNFICYP-vredesmacht op het eiland. Die macht wordt sindsdien om het half jaar verlengd. In 1974 bezette Turkije het noorden van Cyprus na een Griekse poging tot staatsgreep. In 1983 werd dat noordelijke deel met Turkse steun van Cyprus afgescheurd. Midden 1990 begon het toetredingsproces van (Grieks-)Cyprus tot de Europese Unie, maar de EU erkende de Turkse Republiek Noord-Cyprus niet.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

Alle landen werden opgeroepen de soevereiniteit, onafhankelijkheid en territoriale integriteit van Cyprus te respecteren. Zo mocht het eiland niet opgedeeld worden of en een deel samengevoegd met een ander land. Intussen zaten de onderhandelingen over een politieke oplossing al lange tijd in het slop.

Handelingen[bewerken]

Dat laatste was onaanvaardbaar. Een oplossing moest wel inhouden dat Cyprus één geheel bleef met twee gelijkwaardige gemeenschappen in een federatie. De leiders van beide gemeenschappen, en vooral de Turks-Cyprioten, werden opgeroepen hieraan mee te werken. Secretaris-generaal Kofi Annan werd ten slotte gevraagd om tegen 10 december te rapporteren over de uitvoering van deze resolutie.

Verwante resoluties[bewerken]