Resolutie 1180 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1180
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 29 juni 1998
Nr. vergadering 3899
Code S/RES/1180
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Burgeroorlog in Angola
Beslissing Verlengde de MONUA-waarnemingsmissie met 1,5 maand.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1998
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van het Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Bahrein (1972-2002) Bahrein · Vlag van Costa Rica Costa Rica · Vlag van Gabon Gabon · Vlag van Gambia Gambia · Vlag van Japan (1870–1999) Japan · Vlag van Kenia Kenia · Vlag van Portugal Portugal · Vlag van Slovenië Slovenië · Vlag van Zweden Zweden
Een stukgeschoten gebouw in Huambo.
Een stukgeschoten gebouw in Huambo.

Resolutie 1180 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 29 juni 1998, en verlengde de MONUA-waarnemingsmissie in Angola met anderhalve maand.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Geschiedenis van Angola voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Nadat Angola in 1975 onafhankelijk was geworden van Portugal keerden de verschillende onafhankelijkheidsbewegingen zich tegen elkaar om de macht. Onder meer Zuid-Afrika en Cuba bemoeiden zich in de burgeroorlog, tot ze zich in 1988 terugtrokken. De VN-missie UNAVEM I zag toe op het vertrek van de Cubanen. Een staakt-het-vuren volgde in 1990, en hiervoor werd de UNAVEM II-missie gestuurd. In 1991 werden akkoorden gesloten om democratische verkiezingen te houden die eveneens door UNAVEM II zouden worden waargenomen.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

Doordat UNITA haar verplichtingen niet nakwam zat het vredesproces in Angola in een kritieke situatie. Een belangrijke verplichting was medewerking aan het uitbreiding van het gezag van de staat in het hele grondgebied. Omdat UNITA plaatsen waar dat gezag recent was gevestigd opnieuw innam en er opnieuw mijnen werden gelegd, verslechterde ook de veiligheidssituatie.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

Het mandaat van de MONUA-waarnemingsmissie werd verlengd tot 15 augustus. Ook werd besloten de terugtrekking van het militaire component van zodra mogelijk te hervatten.

Secretaris-generaal Kofi Annan werd gevraagd tegen 7 augustus te rapporteren over de stand van zaken met het vredesproces en de VN's rol in Angola.

Van UNITA werd geëist dat de aanvallen op MONUA, ander internationaal personeel, de Angolese regering, de nationale politie en de bevolking ophielden en dat ze meewerkte aan de verificatie van haar demilitarisatie.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]