Resolutie 1194 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag van de Verenigde Naties
Resolutie 1194
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 9 september 1998
Nr. vergadering 3924
Code S/RES/1194
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Wapeninspecties in Irak
Beslissing Vroeg Irak zijn beslissing over medewerking aan de wapeninspecties te herzien.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1998
Permanente leden
Vlag van China CHN Vlag van Frankrijk FRA Vlag van Verenigd Koninkrijk GBR Vlag van Rusland RUS Vlag van Verenigde Staten USA
Niet-permanente leden
Vlag van Brazilië BRA Vlag van Bahrein BRN Vlag van Costa Rica CRC Vlag van Gabon GAB Vlag van Gambia GAM
Vlag van Japan JPN Vlag van Kenia KEN Vlag van Portugal POR Vlag van Slovenië SLO Vlag van Zweden SWE
Een Amerikaanse legerhelikopter boven de Iraakse woestijn. (foto: mei 2005)
Een Amerikaanse legerhelikopter boven de Iraakse woestijn. (foto: mei 2005)

Resolutie 1194 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 9 september 1998 unaniem aangenomen door de VN-Veiligheidsraad.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Golfoorlog (1990-1991) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op 2 augustus 1990 viel Irak zijn zuiderbuur Koeweit binnen en bezette dat land. De Veiligheidsraad veroordeelde de inval onmiddellijk en later kregen de lidstaten carte blanche om Koeweit te bevrijden. Eind februari 1991 was die strijd beslecht en legde Irak zich neer bij alle aangenomen VN-resoluties. In 1995 werd met resolutie 986 het olie-voor-voedselprogramma in het leven geroepen om met olie-inkomsten humanitaire hulp aan de Iraakse bevolking te betalen.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

Op 5 augustus had Irak aangekondigd niet langer mee te werken met de Speciale Commissie en het Internationaal Atoomenergie Agentschap aan ontwapening. Er werd benadrukt dat het wapenembargo tegen Irak van kracht bleef.

Irak had de waarnemingsoperaties van de Speciale Commissie beperkt en weigerde nu ook mee te werken aan het onderzoek naar zijn geheime kernwapenprogramma. Eerder dat jaar had Irak nog zijn volle medewerking beloofd.

Irak moest voldoen aan de vorige resoluties en de Speciale Commissie toegang geven tot eender welke site ter inspectie. Pogingen om dat te weigeren waren onaanvaardbaar.

Handelingen[bewerken]

De beslissing van Irak om niet langer mee te werken werd veroordeeld en de Veiligheidsraad eiste dat het land die beslissing weer introk.

Gezien Irak niet aan zijn verplichtingen voldeed, kon de Veiligheidsraad de verboden die tegen het land waren opgelegd in resolutie 687 ook niet intrekken.

Verwante resoluties[bewerken]