Resolutie 1197 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1197
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 18 september 1998
Nr. vergadering 3928
Code S/RES/1197
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Afrika
Beslissing Vroeg een verbeterde samenwerking van de VN met de OAE.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1998
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van het Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Bahrein (1972-2002) Bahrein · Vlag van Costa Rica Costa Rica · Vlag van Gabon Gabon · Vlag van Gambia Gambia · Vlag van Japan (1870–1999) Japan · Vlag van Kenia Kenia · Vlag van Portugal Portugal · Vlag van Slovenië Slovenië · Vlag van Zweden Zweden
De lidstaten van de OAE volgens jaar van toetreding.
De lidstaten van de OAE volgens jaar van toetreding.

Resolutie 1197 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 18 september 1998 unaniem aangenomen door de VN-Veiligheidsraad.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Midden jaren 1990 waren op het Afrikaanse continent verscheidene gewapende conflicten ontstaan of nog gaande. Zo onder meer in Angola, Burundi, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Rwanda, de Westelijke Sahara en Zaïre. Vele andere landen op het continent hadden recent een conflict achter de rug.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad overwoog opnieuw de aanbevelingen in een rapport van de secretaris-generaal over de oorzaken van conflicten en de promotie van duurzame vrede en ontwikkeling in Afrika in verband met de versterking van wapenembargo's en het onbeschikbaar maken van wapens.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

I[bewerken | brontekst bewerken]

De secretaris-generaal werd gevraagd de Organisatie van Afrikaanse Eenheid (OAE) te helpen met het opzetten van een waarschuwingssysteem en logistieke teams naar VN-model en een crisisbeheerscentrum en de lidstaten met de verdere ontwikkeling van de algemeen aangenomen standaarden voor vredeshandhaving. Partnerschappen tussen landen en regionale organisaties betrokken in vredesoperaties werden aangemoedigd.

II[bewerken | brontekst bewerken]

Binnen de OAE zou een VN-verbindingskantoor worden opgezet voor OAE-vredesmachten. Ook werd de verbetering van de samenspraak en coördinatie tussen beide organisaties aangemoedigd en kon daartoe eventueel een gezamenlijke Speciale Vertegenwoordiger worden aangeduid.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]