Resolutie 1264 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1264
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 15 september 1999
Nr. vergadering 4045
Code S/RES/1264
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Oost-Timor
Beslissing Autorisatie van de multinationale vredesmacht INTERFET
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1999
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Bahrein (1972-2002) Bahrein · Vlag van Canada Canada · Vlag van Gabon Gabon · Vlag van Gambia Gambia · Vlag van Maleisië Maleisië · Vlag van Namibië Namibië · Vlag van Nederland Nederland · Vlag van Slovenië Slovenië
INTERFET-gesp
INTERFET-gesp

Resolutie 1264 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties aangenomen op 15 september 1999.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Oost-Timor voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Nadat Portugal zijn kolonies losgelaten had, werd Oost-Timor eind 1975 na een korte burgeroorlog onafhankelijk. Korte tijd later viel Indonesië het land binnen en brak een oorlog uit, waarna Oost-Timor werd ingelijfd. In 1999 stemde Indonesië in met een volksraadpleging over meer autonomie of onafhankelijkheid, waarop het merendeel van de bevolking voor de tweede optie koos.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

Op 30 augustus was met succes een volksraadpleging gehouden in Oost-Timor. Intussen was er bezorgdheid over de verslechterende veiligheidssituatie, het geweld en de vele ontheemde inwoners. Ook onder meer de UNAMET-missie en hulpverleners waren al aangevallen. Rapporten spraken ook over schendingen van de mensenrechten. Indonesië had laten weten een internationale vredesmacht in Oost-Timor te zullen aanvaarden.

Handelingen[bewerken]

De Veiligheidsraad veroordeelde al het geweld in Oost-Timor en vroeg dat de verantwoordelijken werden berecht. Hij autoriseerde de oprichting van een multinationale macht onder gezamenlijk commando met als taken het herstellen van de vrede, de UNAMET-missie beschermen en humanitaire operaties bijstaan. In het akkoord van de VN met Indonesië en Portugal was ook vastgelegd dat de autoriteit over Oost-Timor zou worden overgedragen aan de VN en de multinationale macht werd gevraagd dit te ondersteunen. Ook werd de secretaris-generaal gevraagd een VN-overgangsbestuur voor te bereiden.

Verwante resoluties[bewerken]