Resolutie 1264 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1264
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 15 september 1999
Nr. vergadering 4045
Code S/RES/1264
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Onafhankelijkheid van Oost-Timor
Beslissing Autorisatie van de multinationale vredesmacht INTERFET.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1999
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van het Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Bahrein (1972-2002) Bahrein · Vlag van Canada Canada · Vlag van Gabon Gabon · Vlag van Gambia Gambia · Vlag van Maleisië Maleisië · Vlag van Namibië Namibië · Vlag van Nederland Nederland · Vlag van Slovenië Slovenië
Een door Australië beheerd vliegveld in Dili, Oost-Timor in februari 2000.
Een door Australië beheerd vliegveld in Dili, Oost-Timor in februari 2000.

Resolutie 1264 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties aangenomen op 15 september 1999. De resolutie autoriseerde de multinationale vredesmacht INTERFET in Oost-Timor.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Oost-Timor voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Nadat Portugal zijn kolonies losgelaten had, werd Oost-Timor eind 1975 na een korte burgeroorlog onafhankelijk. Korte tijd later viel Indonesië het land binnen en brak een oorlog uit, waarna Oost-Timor werd ingelijfd. In 1999 stemde Indonesië in met een volksraadpleging over meer autonomie of onafhankelijkheid, waarop het merendeel van de bevolking voor de tweede optie koos.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Het INTERFET-gesp.

Op 30 augustus was met succes een volksraadpleging gehouden in Oost-Timor. Intussen was er bezorgdheid over de verslechterende veiligheidssituatie, het geweld en de vele ontheemde inwoners. Ook onder meer de UNAMET-missie en hulpverleners waren al aangevallen. Rapporten spraken ook over schendingen van de mensenrechten. Indonesië had laten weten een internationale vredesmacht in Oost-Timor te zullen aanvaarden.

De Veiligheidsraad veroordeelde al het geweld in Oost-Timor en vroeg dat de verantwoordelijken werden berecht. Hij autoriseerde de oprichting van een multinationale macht onder gezamenlijk commando met als taken het herstellen van de vrede, de UNAMET-missie beschermen en humanitaire operaties bijstaan. In het akkoord van de VN met Indonesië en Portugal was ook vastgelegd dat de autoriteit over Oost-Timor zou worden overgedragen aan de VN en de multinationale macht werd gevraagd dit te ondersteunen. Ook werd secretaris-generaal Kofi Annan gevraagd een VN-overgangsbestuur voor te bereiden.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]