Resolutie 126 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 126
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 2 december 1957
Nr. vergadering 808
Code S/RES/126
Stemming
voor
10
onth.
1
tegen
0
Onderwerp Eerste Kasjmiroorlog
Beslissing Maatregelen om tot vooruitgang te komen.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1957
Permanente leden
Vlag van Taiwan Taiwan · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van de Sovjet-Unie Sovjet-Unie · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten (1912-1959) Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Australië Australië · Vlag van Colombia Colombia · Vlag van Cuba Cuba · Vlag van Irak (1921-1924) Irak · Vlag van de Filipijnen (1936-1985 en 1986-1998) Filipijnen · Vlag van Zweden Zweden

Resolutie 126 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties was de laatste resolutie van de VN-Veiligheidsraad in 1957 en werd dat jaar aangenomen op 2 december. Tien leden van de Raad stemden voor. Enkel de Sovjet-Unie koos ervoor zich te onthouden.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Eerste Kasjmiroorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het gebied Kasjmir werd geclaimd door zowel India als Pakistan. Nadat zij er oorlog om hadden gevoerd, werd besloten het gebied te demilitariseren en een volksraadpleging te houden. Die moest uitmaken of het gebied bij India of bij Pakistan zou aansluiten.

Inhoud[bewerken]

De Veiligheidsraad had met dank het rapport over de missie van de vertegenwoordiger van Zweden ontvangen dat was gevraagd in resolutie 123. De vertegenwoordiger werd bedankt voor de zorg en kunde waarmee hij zijn missie had volbracht.

De Veiligheidsraad was tevreden dat beide partijen met de VN wilden samenwerken om een vreedzame oplossing te zoeken. Opgemerkt werd dat zowel India als Pakistan akkoord zijn om de toekomst van Kasjmir met een volksraadpleging te laten bepalen.

De Veiligheidsraad was bezorgd over het gebrek aan vooruitgang. Het belang werd beschouwd dat werd gehecht aan de demilitarisatie van Kasjmir. De Veiligheidsraad herinnerde aan zijn vorige resoluties en die van de VN-Commissie voor India en Pakistan. India en Pakistan werden gevraagd geen verklaringen of acties te doen of aan te moedigen die de situatie konden verergeren en een goede sfeer voor onderhandeling te creëren. De VN-Vertegenwoordiger voor India en Pakistan werd gevraagd deze partijen voorstellen te doen om vorige resoluties verder uit te voeren. De VN-Vertegenwoordiger kreeg toestemming om hiervoor naar het subcontinent (India) te reizen. De VN-Vertegenwoordiger werd opgedragen hierover aan de Veiligheidsraad te rapporteren.

Verwante resoluties[bewerken]

Logo Wikisource
Bronnen over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 126 van de Engelstalige Wikisource.