Resolutie 1285 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1285
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 13 januari 2000
Nr. vergadering 4088
Code S/RES/1285
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Conflict om Prevlaka
Beslissing Autoriseerde de VN-waarnemers om te blijven toezien op de demilitarisatie van Prevlaka tot 15 juli.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2000
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Bangladesh Bangladesh · Vlag van Canada Canada · Vlag van Jamaica Jamaica · Vlag van Maleisië Maleisië · Vlag van Mali Mali · Vlag van Namibië Namibië · Vlag van Nederland Nederland · Vlag van Tunesië Tunesië · Vlag van Oekraïne Oekraïne
Kaart met de omgeving van Prevlaka, te zien midden-onderaan.
Kaart met de omgeving van Prevlaka, te zien midden-onderaan.

Resolutie 1285 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 13 januari 2000.

Achtergrond[bewerken]

In 1980 overleed de Joegoslavische leider Tito, die decennialang de bindende kracht was geweest tussen de zes deelstaten van het land. Na zijn dood kende het nationalisme een sterke opmars en in 1991 verklaarde Kroatië zich onafhankelijk. Daarop volgde de Kroatische Onafhankelijkheidsoorlog, tijdens dewelke het Joegoslavische Volksleger het strategisch gelegen schiereilandje Prevlaka innam. In 1996 kwamen Kroatië en Joegoslavië overeen Prevlaka te demilitariseren, waarop VN-waarnemers van UNMOP kwamen om daarop toe te zien. Deze missie bleef uiteindelijk tot 2002 aanwezig.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

De Veiligheidsraad verwees opnieuw naar het akkoord tussen Kroatië en Servië en Montenegro over de demilitarisatie van het Prevlaka-schiereiland. De Raad was bezorgd over de schendingen daarvan en de beperkingen die de VN-waarnemers kregen opgelegd, al ging het daarmee volgens een rapport van secretaris-generaal Kofi Annan wel de goede richting uit. Zo was in de gedemilitariseerde zone een grensovergang geopend tussen beide landen. Op een definitieve oplossing voor Prevlaka bleef het vooralsnog wachten. De onderhandelingen daarover liepen nog steeds.

Handelingen[bewerken]

De militaire VN-waarnemers op Prevlaka werden geautoriseerd nog tot 15 juli 2000 te blijven toezien op de demilitarisatie van het schiereiland. De partijen werden opgeroepen schendingen van het demilitarisatieregime te vermijden, stappen te zetten om de spanningen te verminderen en de veiligheid en bewegingsvrijheid van de waarnemers te verzekeren, alsook te blijven onderhandelen om de kwestie op te lossen. Ze werden gevraagd de secretaris-generaal minstens tweemaal per maand op de hoogte te brengen over de stand van zaken met betrekking tot dat laatste.

Verwante resoluties[bewerken]

Logo Wikisource
Bronnen over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1285 van de Engelstalige Wikisource.