Resolutie 1285 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag van de Verenigde Naties
Resolutie 1285
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 13 januari 2000
Nr. vergadering 4088
Code S/RES/1285 (Document)
Stemming Voor: 15 Onth.: 0 Tegen: 0
Onderwerp Voormalig Joegoslavië
Beslissing Autoriseerde de VN-waarnemers om te blijven toezien op de demilitarisatie van Prevlaka tot 15 juli.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2000
Permanente leden
Vlag van China CHN Vlag van Frankrijk FRA Vlag van Verenigd Koninkrijk GBR Vlag van Rusland RUS Vlag van Verenigde Staten USA
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië ARG Vlag van Bangladesh BAN Vlag van Canada CAN Vlag van Jamaica JAM Vlag van Maleisië MAS
Vlag van Mali MLI Vlag van Namibië NAM Vlag van Nederland NED Vlag van Tunesië TUN Vlag van Oekraïne UKR
Kaart met de omgeving van Prevlaka, te zien midden-onderaan.
Kaart met de omgeving van Prevlaka, te zien midden-onderaan.

Resolutie 1285 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 13 januari 2000.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Oorlogen in Joegoslavië voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 1980 overleed de Joegoslavische leider Tito die decennialang de bindende kracht was geweest tussen de zes deelstaten van het land. Na zijn dood kende het nationalisme een sterke opmars en in 1991 verklaarde Bosnië en Herzegovina zich onafhankelijk. De Servische minderheid in het land kwam hiertegen in opstand en begon een burgeroorlog waarbij ze probeerden de Bosnische volkeren te scheiden. Tijdens die oorlog vonden massamoorden plaats waarbij tienduizenden mensen omkwamen.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

De Veiligheidsraad verwees opnieuw naar het akkoord tussen Kroatië en Servië en Montenegro over de demilitarisatie van het Prevlaka-schiereiland. De Raad was bezorgd over de schendingen daarvan en de beperkingen die de VN-waarnemers kregen opgelegd, al ging het daarmee volgens een rapport van de secretaris-generaal wel de goede richting uit. Zo was in de gedemilitariseerde zone een grensovergang geopend tussen beide landen. Op een definitieve oplossing voor Prevlaka bleef het vooralsnog wachten. De onderhandelingen daarover liepen nog steeds.

Handelingen[bewerken]

De militaire VN-waarnemers op Prevlaka werden geautoriseerd nog tot 15 juli 2000 te blijven toezien op de demilitarisatie van het schiereiland. De partijen werden opgeroepen schendingen van het demilitarisatieregime te vermijden, stappen te zetten om de spanningen te verminderen en de veiligheid en bewegingsvrijheid van de waarnemers te verzekeren, alsook te blijven onderhandelen om de kwestie op te lossen. Ze werden gevraagd de secretaris-generaal minstens tweemaal per maand op de hoogte te brengen over de stand van zaken met betrekking tot dat laatste.

Verwante resoluties[bewerken]

Logo Wikisource
Bronnen die bij dit onderwerp horen, kan men vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1285 op de Engelstalige Wikisource.