Resolutie 1291 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1291
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 24 februari 2000
Nr. vergadering 4104
Code S/RES/1291
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Congolese burgeroorlog
Beslissing Verlengde de MONUC-vredesmacht tot 31 augustus.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2000
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Bangladesh Bangladesh · Vlag van Canada Canada · Vlag van Jamaica Jamaica · Vlag van Maleisië Maleisië · Vlag van Mali Mali · Vlag van Namibië Namibië · Vlag van Nederland Nederland · Vlag van Tunesië Tunesië · Vlag van Oekraïne Oekraïne
Het MONUC-gesp.
Het MONUC-gesp.

Resolutie 1291 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 24 februari 2000.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Congolese Burgeroorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 1994 braken in de Democratische Republiek Congo etnische onlusten uit die onder meer werden veroorzaakt door de vluchtelingenstroom uit de buurlanden Rwanda en Burundi. In 1997 beëindigden rebellen de lange dictatuur van Mobutu en werd Kabila de nieuwe president. In 1998 escaleerde de burgeroorlog toen andere rebellen Kabila probeerden te verjagen. Zij zagen zich gesteund door Rwanda en Oeganda. Toen hij in 2001 omkwam bij een mislukte staatsgreep werd hij opgevolgd door zijn zoon. Onder buitenlandse druk werd afgesproken verkiezingen te houden die plaatsvonden in 2006 en gewonnen werden door Kabila. Intussen zijn nog steeds rebellen actief in het oosten van Congo en blijft de situatie er gespannen.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

Er waren rapporten dat de natuurlijke rijkdommen van de Democratische Republiek Congo op illegale wijze ontgonnen werden. De Veiligheidsraad herhaalde zijn oproep voor de terugtrekking van alle buitenlandse troepen uit Congo. Ook moesten alle gewapende groepen in dat land ontwapend worden. Het gezag van de staat moest in heel het land hersteld worden.

Fase II van de ontplooiing van de MONUC-vredesmacht hing af van het respect voor het staakt-het-vuren-akkoord, demobilisatie en verzekeringen over de veiligheid en bewegingvrijheid van VN-personeel. Er was verder ernstige bezorgdheid over mensenrechtenschendingen en de beperkte toegang van hulpverleners tot vluchtelingen.

Handelingen[bewerken]

De partijen werden opgeroepen het staakt-het-vuren-akkoord na te komen. De Veiligheidsraad verlengde het mandaat van MONUC tot 31 augustus en autoriseerde een uitbreiding van de macht tot 5537 manschappen, 500 waarnemers inbegrepen. De missie moest toezien op de uitvoering van het akkoord, werken aan de vrijlating van krijgsgevangenen, toezien op de demobilisatie en meewerken aan de hulpverlening en aanontmijning. Het was de missie ook toegelaten VN-personeel en -materiaal en burgers onder een directe bedreiging te verdedigen.

Verwante resoluties[bewerken]