Resolutie 1293 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1293
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 31 maart 2000
Nr. vergadering 4123
Code S/RES/1293
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Olie-voor-voedselprogramma
Beslissing Verdubbelde het bedrag waarvoor Irak olieonderdelen mocht invoeren met geld van de VN-borgrekening waarop haar olie werd betaald.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2000
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Bangladesh Bangladesh · Vlag van Canada Canada · Vlag van Jamaica Jamaica · Vlag van Maleisië Maleisië · Vlag van Mali Mali · Vlag van Namibië Namibië · Vlag van Nederland Nederland · Vlag van Tunesië Tunesië · Vlag van Oekraïne Oekraïne
De elektriciteitscentrale in Bayji.
De elektriciteitscentrale in Bayji.

Resolutie 1293 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 31 maart 2000 unaniem aangenomen door de VN-Veiligheidsraad.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Golfoorlog (1990-1991) en Olie-voor-voedselprogramma voor de hoofdartikelen over dit onderwerp.

Op 2 augustus 1990 viel Irak zijn zuiderbuur Koeweit binnen en bezette dat land. De Veiligheidsraad veroordeelde de inval onmiddellijk en later kregen de lidstaten carte blanche om Koeweit te bevrijden. Eind februari 1991 was die strijd beslecht en legde Irak zich neer bij alle aangenomen VN-resoluties. In 1995 werd met resolutie 986 het olie-voor-voedselprogramma in het leven geroepen om met olie-inkomsten humanitaire hulp aan de Iraakse bevolking te betalen.

Inhoud[bewerken]

De Veiligheidsraad:

  • Herinnert aan zijn voorgaande resoluties.
  • Verwelkomt het rapport van de secretaris-generaal en diens aanbeveling voor toevoegingen aan de lijst van oliereserveonderdelen en -uitrusting.
  • Handelt onder Hoofdstuk VII van het Handvest van de Verenigde Naties.
  1. Besluit dat US$600 miljoen van het in navolging van resolutie 1242 geproduceerde bedrag mag worden gebruikt voor betalingen aangaande contracten die met resolutie 1175 werden goedgekeurd (de leveringen van onderdelen voor de olie-industrie).
  2. Wil ook volgende aanbevelingen van de secretaris-generaal overwegen.
  3. Besluit om op de hoogte te blijven.

Verwante resoluties[bewerken]