Resolutie 1299 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1299
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 19 mei 2000
Nr. vergadering 4145
Code S/RES/1299
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Burgeroorlog in Sierra Leone
Beslissing Breidde de UNAMSIL-vredesmacht uit tot 13.000 manschappen.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2000
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Bangladesh Bangladesh · Vlag van Canada Canada · Vlag van Jamaica Jamaica · Vlag van Maleisië Maleisië · Vlag van Mali Mali · Vlag van Namibië Namibië · Vlag van Nederland Nederland · Vlag van Tunesië Tunesië · Vlag van Oekraïne Oekraïne
Sierra Leone.
Sierra Leone.

Resolutie 1299 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 19 mei 2000.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Sierra Leoonse Burgeroorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In Sierra Leone waren al jarenlang etnische spanningen tussen verschillende bevolkingsgroepen. In 1978 werd het een eenpartijstaat met een regering die gekenmerkt werd door corruptie en wanbeheer van onder meer de belangrijke diamantmijnen. Intussen was in buurland Liberia al een bloedige burgeroorlog aan de gang, en in 1991 braken ook in Sierra Leone vijandelijkheden uit. In de volgende jaren kwamen twee junta's aan de macht, waarvan vooral de laatste een schrikbewind voerde. Zij werden eind 1998 met behulp van buitenlandse troepen verjaagd, maar begonnen begin 1999 een bloedige terreurcampagne. Pas in 2002 legden ze de wapens neer.

Inhoud[bewerken]

De Veiligheidsraad:

  • Bevestigt zijn vorige resoluties en de verklaringen van de raadsvoorzitter.
  • Heeft de brief van de secretaris-generaal in overweging genomen.
  • Is ervan overtuigd dat de verslechterende veiligheidssituatie tot een snelle uitbreiding van UNAMSIL's militaire component noopt.
  1. Beslist UNAMSIL's militaire component uit te breiden tot maximaal 13.000 militairen, inclusief 260 militaire waarnemers.
  2. Waardeert alle landen die hun troepen versneld inzetten, extra troepen inzetten of andere militaire steun verlenen.
  3. Beslist dat de maatregelen van resolutie 1171 (wapenembargo) niet gelden voor UNAMSIL of de overheid van Sierra Leone.
  4. Besluit om actief op de hoogte te blijven.

Verwante resoluties[bewerken]