Resolutie 1301 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1301
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 31 mei 2000
Nr. vergadering 4149
Code S/RES/1301
Stemming
voor
12
onth.
2
tegen
1
Onderwerp Conflict om de Westelijke Sahara
Beslissing Verlengde de MINURSO-missie tot 31 juli.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2000
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Bangladesh Bangladesh · Vlag van Canada Canada · Vlag van Jamaica Jamaica · Vlag van Maleisië Maleisië · Vlag van Mali Mali · Vlag van Namibië Namibië · Vlag van Nederland Nederland · Vlag van Tunesië Tunesië · Vlag van Oekraïne Oekraïne
De Westelijke Sahara.
De Westelijke Sahara.

Resolutie 1301 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 31 mei 2000 aangenomen door de VN-Veiligheidsraad. Twaalf leden van de Raad stemden voor, Namibië stemde tegen en Jamaica en Mali onthielden zich.

Achtergrond[bewerken]

Begin jaren 1970 ontstond een conflict tussen Spanje, Marokko, Mauritanië en de Westelijke Sahara zelf over de Westelijke Sahara, een gebied dat tot dan toe in Spaanse handen was. Marokko legitimeerde zijn aanspraak op basis van historische banden met het gebied. Nadat Spanje het gebied opgaf bezette Marokko er twee derde van. Het land is nog steeds in conflict met Polisario, dat met steun van Algerije de onafhankelijkheid blijft nastreven.

Begin jaren 1990 kwam een plan op tafel om de bevolking van de Westelijke Sahara via een volksraadpleging zelf te laten beslissen over de toekomst van het land. Het was de taak van de VN-missie MINURSO om dat referendum op poten te zetten. Het plan strandde later echter door aanhoudende onenigheid tussen de beide partijen waardoor ook de missie nog steeds ter plaatse is.

Inhoud[bewerken]

De Veiligheidsraad:

  1. Beslist MINURSO's mandaat te verlengen tot 31 juli in de verwachting dat de partijen met concrete voorstellen komen om de problemen met de uitvoering van het VN-plan op te lossen.
  2. Vraagt de secretaris-generaal de situatie voor het einde van dit mandaat te beoordelen.
  3. Besluit op de hoogte te blijven.

Verwante resoluties[bewerken]