Resolutie 1306 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1306
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 5 juli 2000
Nr. vergadering 4168
Code S/RES/1306
Stemming
voor
14
onth.
1
tegen
0
Onderwerp Burgeroorlog in Sierra Leone
Beslissing Vroeg maatregelen tegen illegale diamant- en wapenhandel.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2000
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Bangladesh Bangladesh · Vlag van Canada Canada · Vlag van Jamaica Jamaica · Vlag van Maleisië Maleisië · Vlag van Mali Mali · Vlag van Namibië Namibië · Vlag van Nederland Nederland · Vlag van Tunesië Tunesië · Vlag van Oekraïne Oekraïne
Diamant.
Diamant.

Resolutie 1306 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 5 juli 2000 met veertien stemmen en één onthouding, van Mali.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Sierra Leoonse Burgeroorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In Sierra Leone waren al jarenlang etnische spanningen tussen verschillende bevolkingsgroepen. In 1978 werd het een eenpartijstaat met een regering die gekenmerkt werd door corruptie en wanbeheer van onder meer de belangrijke diamantmijnen. Intussen was in buurland Liberia al een bloedige burgeroorlog aan de gang, en in 1991 braken ook in Sierra Leone vijandelijkheden uit. In de volgende jaren kwamen twee junta's aan de macht, waarvan vooral de laatste een schrikbewind voerde. Zij werden eind 1998 met behulp van buitenlandse troepen verjaagd, maar begonnen begin 1999 een bloedige terreurcampagne. Pas in 2002 legden ze de wapens neer.

Inhoud[bewerken]

A (diamanten)[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

Illegale diamanthandel voedde het conflict in Sierra Leone. Die handel verliep onder meer via buurland Liberia. De diamantindustrie en -landen werkten aan een meer transparant systeem van diamanthandel. Legale diamanthandel is van economisch belang voor veel landen en zorgt onder meer voor stabiliteit. De ECOWAS had besloten een regionaal onderzoek te voeren naar de illegale handel.

Handelingen[bewerken]

Alle landen moesten de import van ruwe diamant uit Sierra Leone gedurende achttien maanden verbieden. Dat land werd gevraagd dringend een systeem met oorsprongcertificaten op te zetten. Alle betrokken landen en organisaties werden gevraagd het land hiermee te helpen. Diamanten van de overheid met certificaat werden uitgezonderd van het eerdere verbod.

B (wapens)[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

Het was belangrijk dat het wapenembargo opgelegd met resolutie 1171 effectief uitgevoerd werd. Alle lidstaten moesten de maatregel naleven. De ECOWAS had een moratorium ingesteld op de import, export en productie van lichte wapens in West-Afrika.

Handelingen[bewerken]

Alle landen werden herinnerd aan hun verplichtingen jegens het embargo en gevraagd schendingen daarvan te rapporteren aan het Comité van de Veiligheidsraad. Die richtte voor vier maanden een panel van vijf experts op om dergelijke informatie te verzamelen, de effectiviteit van luchtcontrole te bekijken en aanbevelingen te doen.

Verwante resoluties[bewerken]