Resolutie 1314 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1314
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 11 augustus 2000
Nr. vergadering 4185
Code S/RES/1314
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Kinderen in gewapende conflicten.
Beslissing Vroeg maatregelen ter bescherming van kinderen in gewapende conflicten.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2000
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Bangladesh Bangladesh · Vlag van Canada Canada · Vlag van Jamaica Jamaica · Vlag van Maleisië Maleisië · Vlag van Mali Mali · Vlag van Namibië Namibië · Vlag van Nederland Nederland · Vlag van Tunesië Tunesië · Vlag van Oekraïne Oekraïne
Finse oorlogskinderen anno 1939.
Finse oorlogskinderen anno 1939.

Resolutie 1314 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 11 augustus 2000.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Algemene Vergadering had op 25 mei een Optioneel Protocol bij het Verdrag inzake de rechten van het kind aangenomen. Ook werden verschillende regionale initiatieven genomen voor door oorlog getroffen kinderen.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad bevestigde haar veroordeling van het viseren van kinderen tijdens een gewapend conflict en de impact van zo'n conflict op kinderen. Alle landen moesten de daders van genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden stoppen en bestraffen. Alle partijen in gewapende conflicten werden opgeroepen internationale verdragen als het Kinderrechtenverdrag te respecteren, vluchtelingen, waarvan het merendeel vrouwen en kinderen zijn, te beschermen en hulpverleners toe te laten tot getroffen kinderen. Men was ook bezorgd om het verband tussen illegale grondstoffen- en wapenhandel en conflicten. Internationale organisaties namen nu initiatieven om iets te doen voor kinderen in conflicten.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]