Resolutie 134 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 134
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 1 april 1960
Nr. vergadering 856
Code S/RES/134
Stemming
voor
9
onth.
2
tegen
0
Onderwerp Apartheid in Zuid-Afrika
Beslissing Oproep om apartheid af te schaffen.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1960
Permanente leden
Vlag van Taiwan Taiwan · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van de Sovjet-Unie van 1955-1980 Sovjet-Unie · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Ceylon (1951-1972) Ceylon · Vlag van Ecuador Ecuador · Vlag van Italië Italië · Vlag van Polen (1928-1980) Polen · Vlag van Tunesië Tunesië
Schilderij van het bloedbad van Sharpeville.
Schilderij van het bloedbad van Sharpeville.

Resolutie 134 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op de eerste dag van april 1960 aangenomen. Negen leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties stemden voor terwijl Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zich onthielden.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Bloedbad van Sharpeville voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Sinds 1948 werd in Zuid-Afrika een politiek van apartheid gevoerd. Dat kwam neer op een scheiding van de blanke en de zwarte bevolking waarbij die eersten bevoordeeld werden.

Op 21 maart 1960 werd hiertegen betoogd in Sharpeville. De zwarte betogers werden door de politie beschoten en daarbij kwamen tientallen onder hen om het leven.

Inhoud[bewerken]

De Veiligheidsraad had de klacht van 29 lidstaten bestudeerd, over grootschalige dodingen van ongewapende vreedzame betogers tegen racistische discriminatie en segregatie in de Unie van Zuid-Afrika. De Veiligheidsraad erkende dat die situatie voortkwam uit de racistische politiek van de Zuid-Afrikaanse overheid, die oproepen van de Verenigde Naties om zich aan het Handvest van de Verenigde Naties te houden naast zich blijft neerleggen. De Raad hield rekening met de ernstige bezorgdheid van overheden en mensen in de hele wereld over de gebeurtenissen in Zuid-Afrika, en erkende dat de situatie tot internationale wrijvingen had geleid en de internationale vrede en veiligheid in gevaar kon brengen.

De Veiligheidsraad betreurde de doden en condoleerde hun families. Het beleid van de Zuid-Afrikaanse overheid die de situatie had veroorzaakt werd veroorzaakt. Zuid-Afrika werd opgeroepen tot gelijkheid tussen rassen te komen, om te zorgen dat de huidige situatie zich niet zou herhalen en de apartheid en raciale discriminatie af te schaffen. De secretaris-generaal werd gevraagd regelingen te treffen met Zuid-Afrika ten behoeve van de principes van het VN-Handvest.

Wikisource Bronnen betreffende dit onderwerp zijn te vinden op pagina United Nations Security Council Resolution 134 van de Engelstalige Wikisource.