Resolutie 134 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 134
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 1 april 1960
Nr. vergadering 856
Code S/RES/134
Stemming
voor
9
onth.
2
tegen
0
Onderwerp Apartheid in Zuid-Afrika
Beslissing Oproep om apartheid af te schaffen.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1960
Permanente leden
Vlag van Taiwan Taiwan · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van de Sovjet-Unie van 1955-1980 Sovjet-Unie · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Ceylon (1951-1972) Ceylon · Vlag van Ecuador Ecuador · Vlag van Italië Italië · Vlag van Polen Polen · Vlag van Tunesië Tunesië
Schilderij van het bloedbad van Sharpeville.
Schilderij van het bloedbad van Sharpeville.

Resolutie 134 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op de eerste dag van april 1960 aangenomen. Negen leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties stemden voor terwijl Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zich onthielden.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Bloedbad van Sharpeville voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Sinds 1948 werd in Zuid-Afrika een politiek van apartheid gevoerd. Dat kwam neer op een scheiding van de blanke en de zwarte bevolking waarbij die eersten bevoordeeld werden.

Op 21 maart 1960 werd hiertegen betoogd in Sharpeville. De zwarte betogers werden door de politie beschoten en daarbij kwamen tientallen onder hen om het leven.

Inhoud[bewerken]

De Veiligheidsraad:

  1. Erkent dat de situatie tot internationale wrijvingen heeft geleid en de internationale vrede en veiligheid in gevaar kan brengen.
  2. Betreurt de doden en condoleert hun families.
  3. Betreurt het beleid van de Zuid-Afrikaanse overheid die de situatie heeft veroorzaakt.
  4. Roept Zuid-Afrika op tot gelijkheid tussen rassen te komen om te zorgen dat de huidige situatie zich niet herhaalt en de apartheid en raciale discriminatie af te schaffen.
  5. Vraagt de secretaris-generaal regelingen te treffen met Zuid-Afrika ten behoeve van de principes van het VN-Handvest.
Wikisource Meer bronnen die bij dit onderwerp horen, kan men vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 134 op de Engelstalige versie van Wikisource.