Resolutie 1365 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1365
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 31 juli 2001
Nr. vergadering 4354
Code S/RES/1365
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Arabisch-Israëlisch conflict
Beslissing Verlenging interim VN-macht met 6 maanden.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2001
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Bangladesh Bangladesh · Vlag van Colombia Colombia · Vlag van Ierland Ierland · Vlag van Jamaica Jamaica · Vlag van Mali Mali · Vlag van Mauritius Mauritius · Vlag van Noorwegen Noorwegen · Vlag van Singapore Singapore · Vlag van Tunesië Tunesië · Vlag van Oekraïne Oekraïne
UNIFIL-kamp "Grotle" anno 1996.
UNIFIL-kamp "Grotle" anno 1996.

Resolutie 1365 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem aangenomen door de VN-Veiligheidsraad op 31 juli 2001.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie United Nations Interim Force In Lebanon voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Na de Israëlische inval in Zuid-Libanon eind jaren 1970 stationeerden de Verenigde Naties de tijdelijk VN-macht UNIFIL in de streek. Die moest er de vrede handhaven tot de Libanese overheid haar gezag opnieuw kon doen gelden. In 1982 viel Israël Libanon opnieuw binnen voor een oorlog met de Palestijnse PLO. Midden 1985 begon Israël met terugtrekkingen uit het land maar geregeld vonden nieuwe aanvallen en invasies plaats.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 16 juni 2000 had Israël zich - na jaren - teruggetrokken uit het zuiden van Libanon. Daarmee had de UNIFIL-vredesmacht 2 van haar 3 taken voltooid. Ze concentreerde zich nu op het herstel van de vrede en veiligheid.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

Het mandaat van UNIFIL werd opnieuw met 6 maanden verlengd, tot 31 januari 2002. De Secretaris-Generaal werd gevraagd de missie te herschikken, zoals hij in zijn rapport had aangegeven. Libanon werd opgeroepen stappen te ondernemen om haar gezag in het zuiden van het land te herstellen door onder meer troepen te sturen en de rust in de regio te bewaren. Ook werden alle gewelddaden veroordeeld en was men bezorgd over ernstige schendingen van de terugtrekkingslijn. Ten slotte keek de Veiligheidsraad er al naar uit de UNIFIL-missie op korte termijn te kunnen beëindigen.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen bij dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1365 op de Engelstalige Wikisource.