Resolutie 137 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 137
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 31 mei 1960
Nr. vergadering 864
Code S/RES/137
Onderwerp Internationaal Gerechtshof
Beslissing Moment voor verkiezing nieuwe rechter.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1960
Permanente leden
Vlag van Taiwan Taiwan · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van de Sovjet-Unie van 1955-1980 Sovjet-Unie · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Ceylon (1951-1972) Ceylon · Vlag van Ecuador Ecuador · Vlag van Italië Italië · Vlag van Polen (1928-1980) Polen · Vlag van Tunesië Tunesië
Het gebouw van het Internationaal Gerechtshof en Eurojust in Den Haag.
Het gebouw van het Internationaal Gerechtshof en Eurojust in Den Haag.

Resolutie 137 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op de laatste dag van mei 1960 aangenomen zonder stemming.

Inhoud[bewerken]

De Veiligheidsraad betreurde het overlijden van rechter Hersch Lauterpacht op 8 mei. Opgemerkt werd dat hierdoor een vacature was vrijgekomen voor de rest van de ambtstermijn van de overledene, die volgens het Statuut van het Hof moest worden ingevuld. De datum van de verkiezing hiervoor moest door de Veiligheidsraad worden bepaald. Besloten werd dat de verkiezing zou worden gehouden tijdens de vijftiende sessie van de Algemene Vergadering.

Nasleep[bewerken]

Op 16 november werd Gerald Fitzmaurice (Verenigd Koninkrijk) verkozen om de vacature op te vullen. Hij zetelde uiteindelijk tot 1973 in het Internationaal Gerechtshof.

Verwante resoluties[bewerken]

Wikisource Bronnen betreffende dit onderwerp zijn te vinden op pagina United Nations Security Council Resolution 137 van de Engelstalige Wikisource.