Resolutie 1392 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1392
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 31 januari 2002
Nr. vergadering 4463
Code S/RES/1392
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Oost-Timor
Beslissing Verlenging van het UNTAET-overgangsbestuur tot 20 mei 2002
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2002
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Bulgarije Bulgarije · Vlag van Kameroen Kameroen · Vlag van Colombia Colombia · Vlag van Guinee Guinee · Vlag van Ierland Ierland · Vlag van Mexico Mexico · Vlag van Mauritius Mauritius · Vlag van Noorwegen Noorwegen · Vlag van Singapore Singapore · Vlag van Syrië Syrië
Oost-Timor
Oost-Timor

Resolutie 1392 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties aangenomen op 31 januari 2002.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Oost-Timor voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Nadat Portugal zijn kolonies losgelaten had, werd Oost-Timor eind 1975 na een korte burgeroorlog onafhankelijk. Korte tijd later viel Indonesië het land binnen en brak er een oorlog uit, waarna Oost-Timor werd ingelijfd. In 1999 stemde Indonesië in met een volksraadpleging over meer autonomie of onafhankelijkheid waarop het merendeel van de bevolking voor de tweede optie koos.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

Bij monde van zijn voorzitter had de Veiligheidsraad eerder al laten weten het voorstel van het parlement van Oost-Timor om op 20 mei 2002 de onafhankelijkheid uit te roepen te steunen. De secretaris-generaal stelde voor om het mandaat van het VN-UNTAET-overgangsbestuur tot die datum te verlengen. De Veiligheidsraad keek ook al uit naar diens voorstellen over een opvolgende missie na de onafhankelijkheid.

Handelingen[bewerken]

De Veiligheidsraad:

  1. Verwelkomt het rapport van de secretaris-generaal.
  2. Beslist UNTAET's mandaat te verlengen tot 20 mei 2002.
  3. Besluit om op de hoogte te blijven.

Verwante resoluties[bewerken]

Logo Wikisource
Bronnen over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1392 van de Engelstalige Wikisource.