Resolutie 1398 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag van de Verenigde Naties
Resolutie 1398
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 15 maart 2002
Nr. vergadering 4494
Code S/RES/1398 (Document)
Stemming Voor: 15 Onth.: 0 Tegen: 0
Onderwerp Eritrees-Ethiopische Oorlog
Beslissing Verlengde de UNMEE-waarnemingsmissie tot 15 september.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2002
Permanente leden
Vlag van China CHN Vlag van Frankrijk FRA Vlag van Verenigd Koninkrijk GBR Vlag van Rusland RUS Vlag van Verenigde Staten USA
Niet-permanente leden
Vlag van Bulgarije BUL Vlag van Kameroen CMR Vlag van Colombia COL Vlag van Guinee GUI Vlag van Ierland IRL
Vlag van Mexico MEX Vlag van Mauritius MRI Vlag van Noorwegen NOR Vlag van Singapore SIN Vlag van Syrië SYR
Locator ET-ER.png

Resolutie 1398 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 15 maart 2002.

Achtergrond[bewerken]

Na de Tweede Wereldoorlog werd Eritrea bij Ethiopië gevoegd als een federatie. In 1962 maakte keizer Haile Selassie er een provincie van waarop de Eritrese Onafhankelijkheidsoorlog begon. In 1991 bereikte Eritrea na een volksraadpleging die onafhankelijkheid. Er bleef echter onenigheid over een aantal grensplaatsen. In 1998 leidde een grensincident tot een oorlog waarbij tienduizenden omkwamen. Pas in 2000 werd een akkoord bereikt en een 25 kilometer brede veiligheidszone ingesteld die door de UNMEE-vredesmacht wordt bewaakt. Een gezamenlijke grenscommissie wees onder meer de stad Badme toe aan Eritrea, maar anno 2009 wordt het gebied nog steeds door Ethiopië bezet.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

Van 21 tot 25 februari was een missie van de Veiligheidsraad naar Ethiopië en Eritrea ondernomen. Die twee partijen moesten het internationaal recht naleven en de veiligheid van VN- en hulppersoneel verzekeren.

Op 12 december 2000 was een vredesakkoord getekend, het Akkoord van Algiers. De secretaris-generaal en zijn speciale vertegenwoordiger hielpen met de uitvoering ervan, en ook de UNMEE-waarnemingsmissie en de OAE speelden een rol.

Handelingen[bewerken]

Het mandaat van de UNMEE-missie werd verlengd tot 15 september. De missie zou worden voortgezet totdat de grenscommissie haar werk had gedaan.

Er werd snel een regeling van het grensgeschil verwacht nu beide landen de grensafbakening van de grenscommissie als definitief en bindend bestempelden. De partijen werden ook geprezen voor de vooruitgang bij de uitvoering van het vredesakkoord, waaronder het in stand houden van de Tijdelijke Veiligheidszone en medewerking aan de VN-Cartograaf aan de voorbereiding van de uitvoering van de beslissing van de grenscommissie.

Eritrea werd opnieuw opgeroepen UNMEE volledige vrijheid te verlenen om toe te zien op zijn troepen, milities en politie in de Veiligheidszone en een status of forces-akkoord te sluiten met de secretaris-generaal. Bij Ethiopië werd aangedrongen op verduidelijking van de informatie die ze verschafte over de mijnen in de Veiligheidszone.

Er was ook geen schot gekomen in de oprichting van een directe luchtbrug tussen Asmara en Addis Ababa. Ook werden de partijen opgeroepen onverwijld alle overblijvende krijgsgevangenen vrij te laten en maatregelen te nemen om vertrouwen en verzoening op te bouwen tussen de 2 volkeren.

Verwante resoluties[bewerken]

Logo Wikisource
Bronnen die bij dit onderwerp horen, kan men vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1398 op de Engelstalige Wikisource.