Resolutie 1411 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag van de Verenigde Naties
Resolutie 1411
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 17 mei 2002
Nr. vergadering 4535
Code S/RES/1411
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Joegoslavië-tribunaal
Rwanda-tribunaal
Beslissing Paste de statuten van beide tribunalen aan voor rechters met de dubbele nationaliteit.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2002
Permanente leden
Vlag van China CHN Vlag van Frankrijk FRA Vlag van Verenigd Koninkrijk GBR Vlag van Rusland RUS Vlag van Verenigde Staten USA
Niet-permanente leden
Vlag van Bulgarije BUL Vlag van Kameroen CMR Vlag van Colombia COL Vlag van Guinee GUI Vlag van Ierland IRL
Vlag van Mexico MEX Vlag van Mauritius MRI Vlag van Noorwegen NOR Vlag van Singapore SIN Vlag van Syrië SYR
Het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag.
Het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag.

Resolutie 1411 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 17 mei 2002.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Joegoslavië-tribunaal voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
1rightarrow blue.svg Zie Rwanda-tribunaal voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

De Veiligheidsraad erkende dat genomineerde of verkozen rechters van het Internationaal Tribunaal voor Voormalig Joegoslavië of het Internationaal Tribunaal voor Rwanda de nationaliteit van twee of meer staten mogen hebben.

Er was al één zo'n rechter verkozen. Voor het lidmaatschap van de kamers van de tribunalen moesten zij beschouwd worden als van de nationaliteit van het land waarin ze hun burgerlijke en politieke rechten uitoefenen.

Handelingen[bewerken]

Er werd beslist artikel °12 van het statuut van het Joegoslavië-tribunaal te vervangen door annex I. Er werd ook beslist artikel °11 van het statuut van het Rwanda-tribunaal te vervangen door annex II.

Annex I — Artikel °12 - Samenstelling van de Kamers[bewerken]

De Kamers worden samengesteld uit zestien permanente rechters en negen ad litem-rechters, waarvan geen twee van dezelfde nationaliteit mogen zijn. Elke Kamer bestaat uit drie rechters en een ad-litem-rechter. Zeven van de permanente rechters zullen ook lid van de beroepskamer zijn. Voor elke zaak moet die uit vijf van haar leden bestaan. Leden van de Kamers die meerdere nationaliteiten hebben worden beschouwd als van de nationaliteit van de staat waarin ze hun burgerlijke en politieke rechten uitoefenen.

Annex II — Artikel °11 - Samenstelling van de Kamers[bewerken]

De Kamers worden samengesteld uit zestien rechters waarvan geen twee dezelfde nationaliteit mogen hebben. Drie van hen zetelen in elk van de Kamers. Zeven zijn lid van de beroepskamer die voor elke zaak uit vijf van haar leden moet bestaan. Leden van de Kamers die meerdere nationaliteiten hebben worden beschouwd als van de nationaliteit van de staat waarin ze hun burgerlijke en politieke rechten uitoefenen.

Verwante resoluties[bewerken]

Logo Wikisource
Bronnen die bij dit onderwerp horen, kan men vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1411 op de Engelstalige Wikisource.