Resolutie 1422 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag van de Verenigde Naties
Resolutie 1422
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 12 juli 2002
Nr. vergadering 4572
Code S/RES/1422 (Document)
Stemming Voor: 15 Onth.: 0 Tegen: 0
Onderwerp Internationaal Strafhof
Beslissing Vroeg gedurende 12 maanden geen zaken te behandelen tegen vredeshandhavers uit landen die geen partij van het Hof waren.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2002
Permanente leden
Vlag van China CHN Vlag van Frankrijk FRA Vlag van Verenigd Koninkrijk GBR Vlag van Rusland RUS Vlag van Verenigde Staten USA
Niet-permanente leden
Vlag van Bulgarije BUL Vlag van Kameroen CMR Vlag van Colombia COL Vlag van Guinee GUI Vlag van Ierland IRL
Vlag van Mexico MEX Vlag van Mauritius MRI Vlag van Noorwegen NOR Vlag van Singapore SIN Vlag van Syrië SYR
Het Internationaal Strafhof in Den Haag.
Het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Resolutie 1422 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 12 juli 2002.

Deze resolutie, van de hand van de Verenigde Staten, werd aangenomen nadat de VS ermee dreigden alle verlengingen van vredesmissies te blokkeren tenzij Amerikaanse staatsburgers gevrijwaard werden van vervolging door het Internationaal Strafhof.[1][2]

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

Op 1 juli 2002 was het statuut van het Internationaal Strafhof van kracht geworden. Niet alle landen maakten deel uit van dit statuut. Diverse landen bleven internationale misdaden binnen hun nationale jurisdictie behandelen.

Handelingen[bewerken]

De resolutie verzocht het Strafhof zaken die betrekking hebben op VN-vredesoperaties, en waarbij personeel is betrokken van een land dat geen partij is bij het statuut van het Strafhof, gedurende 12 maanden niet te onderzoeken of te vervolgen, tenzij op verzoek van de Veiligheidsraad.

De resolutie had een geldigheidsduur van 1 jaar vanaf 1 juli 2002, en is op 12 juni 2003 voor weer een jaar verlengd door middel van resolutie 1487. Echter, in 2004 rezen er in de Veiligheidsraad te veel bezwaren als gevolg van het bekend worden van martelingen van Iraakse gevangenen in de Abu Ghraib-gevangenis. De Verenigde Staten zagen vervolgens van verdere verlenging af.[3]

Verwante resoluties[bewerken]

Logo Wikisource
Bronnen die bij dit onderwerp horen, kan men vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1422 op de Engelstalige Wikisource.