Resolutie 1425 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 1425
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 22 juli 2002
Nr. vergadering 4580
Code S/RES/1425
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Somalische burgeroorlog
Beslissing Richtte een panel van experts op om schendingen van het wapenembargo te onderzoeken.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2002
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Bulgarije Bulgarije · Vlag van Kameroen Kameroen · Vlag van Colombia Colombia · Vlag van Guinee Guinee · Vlag van Ierland Ierland · Vlag van Mexico Mexico · Vlag van Mauritius Mauritius · Vlag van Noorwegen Noorwegen · Vlag van Singapore Singapore · Vlag van Syrië Syrië
Resolutie 1425 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Resolutie 1425 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 22 juli 2002 unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

In 1960 werden de voormalige kolonies Brits Somaliland en Italiaans Somaliland onafhankelijk en samengevoegd tot Somalië. In 1969 greep het leger de macht en werd Somalië een socialistisch-islamitisch land. In de jaren 1980 leidde het verzet tegen het totalitair geworden regime tot een burgeroorlog en in 1991 viel het centrale regime. Vanaf dan beheersten verschillende groeperingen elke een deel van het land en enkele delen scheurden zich ook af van Somalië.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad herinnerde aan het wapenembargo dat in 1992 met resolutie 733 tegen Somalië was ingesteld. Desondanks bleven de wapens het land binnenstromen, waardoor de vrede er in het gedrang kwam.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

Het wapenembargo verbood het financieren van leveringen van en militaire uitrusting, alsook technisch advies, financiële hulp of andere vormen van bijstand en militaire opleidingen.

De secretaris-generaal werd gevraagd een panel van drie experts op te zetten om gedurende zes maanden de schendingen van het wapenembargo te onderzoeken en daarbij alle mogelijke informatiebronnen te benutten. De experts moesten ook bekijken in hoeverre de landen in de buurt van Somalië in staat waren het embargo uit te voeren en aanbevelingen doen om het embargo te versterken.

Alle landen en de overgangsregering van Somalië werden gevraagd mee te werken met het panel door alle gevraagde informatie of toegang tot plaatsen te verschaffen. Ook personen en entiteiten als politieke leiders, zakenlui, financiële instellingen, luchtvaartmaatschappijen en NGO's werden gevraagd mee te werken.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Originele werken bij dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1425 op de Engelstalige Wikisource.