Resolutie 1427 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1427
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 29 juli 2002
Nr. vergadering 4591
Code S/RES/1427
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Georgisch-Abchazisch conflict
Beslissing Verlengde de UNOMIG-waarnemingsmissie met 6 maanden.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2002
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van het Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Bulgarije Bulgarije · Vlag van Kameroen Kameroen · Vlag van Colombia Colombia · Vlag van Guinee Guinee · Vlag van Ierland Ierland · Vlag van Mexico Mexico · Vlag van Mauritius Mauritius · Vlag van Noorwegen Noorwegen · Vlag van Singapore Singapore · Vlag van Syrië Syrië
De Kodori-vallei in Noordoost-Abchazië.
De Kodori-vallei in Noordoost-Abchazië.

Resolutie 1427 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 29 juli 2002 door de VN-Veiligheidsraad unaniem aangenomen, en verlengde de UNOMIG-waarnemingsmissie in Abchazië met een half jaar.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Georgisch-Abchazisch conflict voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op het einde van de jaren 1980 wilde de Abchazische minderheid in Abchazië onafhankelijk worden van Georgië, waartoe ze behoorden, terwijl de Georgiërs wel de meerderheid van de bevolking uitmaakten. De Georgiërs zagen dat niet zitten en in 1992 leidde de situatie tot een gewapend conflict. Daarbij raakte ook grote buur Rusland betrokken, die het voor de Abchazen opnam. Begin 1993 braken zware gevechten uit om de Abchazische hoofdstad Soechoemi, die kortstondig waren onderbroken door een staakt-het-vuren.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

De daders die een UNOMIG-helikopter neerschoten op 8 oktober 2001, waarbij negen waren omgekomen, waren nog steeds niet gevonden. Ook zaten de onderhandelingen over het conflict in Abchazië nog steeds vast.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Raad herinnerde aan de basisprincipes voor de bevoegdheidsverdeling tussen Tbilisi en Soechoemi van de bemiddelaars dat als basis van betekenisvolle gesprekken moest dienen. Om het conflict op te lossen moesten beide partijen concessies doen. De Abchazen weigerden echter over het document gesprekken te voeren.

Intussen waren de spanningen in de Kodori-vallei afgenomen en was een protocol ondertekend over de streek. Beide partijen werden opgeroepen te zorgen voor de veiligheid van de bewoners. Beiden werden ook aangezet om het vredesproces opnieuw op te pikken en verder ook te zorgen voor te terugkeer van de vluchtelingen.

Ten slotte werd het mandaat van de UNOMIG-waarnemers verlengd tot 31 januari 2003.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Logo Wikisource
Bronnen over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1427 van de Engelstalige Wikisource.