Resolutie 1445 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1445
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 4 december 2002
Nr. vergadering 4653
Code S/RES/1445
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Congolese burgeroorlog
Beslissing Autoriseerde de uitbreiding van de MONUC-vredesmacht tot 8700 manschappen.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2002
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van het Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Bulgarije Bulgarije · Vlag van Kameroen Kameroen · Vlag van Colombia Colombia · Vlag van Guinee Guinee · Vlag van Ierland Ierland · Vlag van Mexico Mexico · Vlag van Mauritius Mauritius · Vlag van Noorwegen Noorwegen · Vlag van Singapore Singapore · Vlag van Syrië Syrië
Indische MONUC-blauwhelmen (foto: okt 2008).
Indische MONUC-blauwhelmen (foto: okt 2008).

Resolutie 1445 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 4 december 2002.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Congolese Burgeroorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 1994 braken in de Democratische Republiek Congo etnische onlusten uit die onder meer werden veroorzaakt door de vluchtelingenstroom uit de buurlanden Rwanda en Burundi. In 1997 beëindigden rebellen de lange dictatuur van Mobutu en werd Kabila de nieuwe president. In 1998 escaleerde de burgeroorlog toen andere rebellen Kabila probeerden te verjagen. Zij zagen zich gesteund door Rwanda en Oeganda. Toen hij in 2001 omkwam bij een mislukte staatsgreep werd hij opgevolgd door zijn zoon. Onder buitenlandse druk werd afgesproken verkiezingen te houden die plaatsvonden in 2006 en gewonnen werden door Kabila. Intussen zijn nog steeds rebellen actief in het oosten van Congo en blijft de situatie er gespannen.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad herinnerde alle landen eraan dat ze geen geweld mochten gebruiken tegen de territoriale integriteit of onafhankelijkheid van een ander land. De Veiligheidsraad bevestigde ook de soevereiniteit van de Democratische Republiek Congo over haar natuurlijke rijkdommen.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Raad verwelkomde het akkoord van Congo met Rwanda op 30 juli en met Oeganda op 6 december en de beslissing van alle buitenlandse partijen om hun troepen uit Congo terug te trekken. Alle gewapende groepen werden opgeroepen vrijwillig te ontwapenen en demobiliseren.

De Raad autoriseerde de uitbreiding van de MONUC-vredesmacht tot 8700 manschappen zoals door de secretaris-generaal was voorgesteld. Dat moest gebeuren in twee task forces, waarbij de tweede pas zou worden ingezet als de eerste niet voldoende capaciteit bleek te hebben.

De partijen moesten een oplossing voor het conflict zoeken en daarom werd opgeroepen om:

  • Alle vijandelijkheden door reguliere legers en gewapende groepen in Congo te beëindigen,
  • Alle steun aan gewapende groepen stop te zetten,
  • MONUC en de TPVM (die toezag op de Rwandese terugtrekking) volledige toegang tot het grondgebied te geven,
  • Aangeklaagde personen uit te leveren aan het Rwanda-tribunaal,
  • Kisangani onverwijld te demilitariseren,
  • De bewegingsvrijheid op de Kongostroom te herstellen.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Logo Wikisource
Bronnen over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1445 van de Engelstalige Wikisource.