Resolutie 1447 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1447
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 4 december 2002
Nr. vergadering 4656
Code S/RES/1447
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Olie-voor-voedselprogramma
Beslissing Verlenging met 180 dagen.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2002
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Bulgarije Bulgarije · Vlag van Kameroen Kameroen · Vlag van Colombia Colombia · Vlag van Guinee Guinee · Vlag van Ierland Ierland · Vlag van Mexico Mexico · Vlag van Mauritius Mauritius · Vlag van Noorwegen Noorwegen · Vlag van Singapore Singapore · Vlag van Syrië Syrië
Iraakse meisjes uit Bagdad (foto: maart 2003).
Iraakse meisjes uit Bagdad (foto: maart 2003).

Resolutie 1447 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 4 december 2002 unaniem aangenomen door de VN-Veiligheidsraad.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Golfoorlog (1990-1991), Olie-voor-voedselprogramma en Ontwapeningscrisis van Irak in 2002 voor de hoofdartikelen over dit onderwerp.

Op 2 augustus 1990 viel Irak zijn zuiderbuur Koeweit binnen en bezette dat land. De Veiligheidsraad veroordeelde de inval onmiddellijk middels resolutie 660 en later kregen de lidstaten carte blanche om Koeweit te bevrijden. Eind februari 1991 was die strijd beslecht en legde Irak zich neer bij alle aangenomen VN-resoluties. Het land werd vervolgens verplicht te ontwapenen door onder meer al zijn massavernietigingswapens te vernietigen. Daaraan werkte Irak echter slechts met grote tegenzin mee, tot grote woede van de Verenigde Staten. In maart 2003, enkele maanden na de aanname resolutie 1447, vielen de Verenigde Staten Irak opnieuw binnen; deze keer om Saddam Hoessein ten val te brengen.

In 1995 werd met resolutie 986 het olie-voor-voedselprogramma in het leven geroepen om met olie-inkomsten humanitaire hulp aan de Iraakse bevolking te betalen.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

Het bleef noodzakelijk de noden van de Iraakse bevolking te lenigen zolang het land niet voldeed aan onder meer de resoluties 687 en 1284.

Handelingen[bewerken]

De provisies van resolutie 986, het olie-voor-voedselprogramma, werden opnieuw verlengd met een periode van 180 dagen die op 5 december begon. Er werd ook beslist dat verwijzingen naar de periode van 150 dagen in resolutie 1360 zouden slaan op de bovenstaande 180 dagen. De secretaris-generaal werd gevraagd voor het einde van die periode te rapporteren over de mate waarin Irak de hulpgoederen eerlijk verdeelde en de toereikendheid van de inkomsten hiervoor.

Verwante resoluties[bewerken]

Logo Wikisource
Bronnen over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1447 van de Engelstalige Wikisource.