Resolutie 144 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 144
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 19 juli 1960
Nr. vergadering 876
Code S/RES/144
Stemming
voor
9
onth.
2
tegen
0
Onderwerp Cubaans–Amerikaanse betrekkingen
Beslissing Schorsing kwestie tot rapport OAS.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1960
Permanente leden
Vlag van Taiwan Taiwan · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van de Sovjet-Unie van 1955-1980 Sovjet-Unie · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Ceylon (1951-1972) Ceylon · Vlag van Ecuador Ecuador · Vlag van Italië Italië · Vlag van Polen Polen · Vlag van Tunesië Tunesië
Cuba (rood) en de VS (oker).
Cuba (rood) en de VS (oker).

Resolutie 144 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd aangenomen op 19 juli 1960. De door Argentinië en Ecuador opgestelde resolutie werd gestemd met negen tegen geen en onthoudingen van Polen en de Sovjet-Unie.[1]

Er werd besloten een rapport van de Organisatie van Amerikaanse Staten af te wachten met betrekking tot het dispuut tussen Cuba en de Verenigde Staten. De vertegenwoordiger van Cuba bij de VN was ook uitgenodigd geweest bij het voorafgaande debat over de kwestie.

Achtergrond[bewerken]

Na de Cubaanse Revolutie in 1959, waarbij Cuba communistisch, was geworden verslechterden de relaties van de eilandstaat met de Verenigde Staten snel. De VS begonnen handelsbeperking op te leggen die uiteindelijk leidden tot een volledig embargo dat tot op de dag van vandaag standhoudt. Na de explosie op de La Coubre in de haven van Havanna liepen de spanningen nog verder op. De explosie op het schip, dat Belgische munitie aanvoerde, werd immers aan de Amerikaanse geheime dienst toegeschreven.

Op 11 juli 1960 had Cuba klacht ingediend bij de Veiligheidsraad over de bedreigingen en agressie door de VS tegen de nieuwe Cubaanse regering. Ook zou de VS Cubaanse oorlogsmisdadigers beschermen, plannen voor een invasie door antirevolutionairen ondersteunen en regelmatig het Cubaanse luchtruim schenden. In een brief op 15 juli maakte de VS gewag van Cubaanse provocaties en lastercampagnes, zoals die rond het incident met de La Coubre, bedoeld om de spanningen te doen toenemen.[1]

Inhoud[bewerken]

De Veiligheidsraad:

  • Heeft de verklaringen van de Cubaanse Minister van Buitenlandse Zaken en leden van de Veiligheidsraad gehoord.
  • Neemt de artikelen °24, °33—°36, °52 en °103 van het Handvest van de Verenigde Naties in acht.
  • Neemt ook de artikelen °20 en °102 van het Handvest van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), waarvan zowel Cuba als de VS lid zijn, in acht.
  • Is diep bezorgd om de situatie tussen Cuba en de VS.
  • Bedenkt dat elke VN-lidstaat verplicht is internationale disputen vreedzaam op te lossen zodat de internationale vrede en -veiligheid niet in het gedrang komt.
  • Merkt op dat deze situatie behandeld wordt door de OAS.
  1. Schorst de behandeling van de kwestie in afwachting van een rapport van de OAS.
  2. Vraagt de leden van de OAS te helpen een vreedzame oplossing te vinden.
  3. Dringt er bij alle andere landen op aan geen acties te ondernemen die de spanningen tussen Cuba en de VS kunnen doen oplopen.
Wikisource Meer bronnen die bij dit onderwerp horen, kan men vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 144 op de Engelstalige versie van Wikisource.