Resolutie 145 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 145
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 22 juli 1960
Nr. vergadering 879
Code S/RES/145
Stemming
voor
11
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Congo-crisis
Beslissing Vraag om orde in Congo te handhaven.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1960
Permanente leden
Vlag van Taiwan Taiwan · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van de Sovjet-Unie Sovjet-Unie · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Ceylon (1951-1972) Ceylon · Vlag van Ecuador Ecuador · Vlag van Italië Italië · Vlag van Polen (1928-1980) Polen · Vlag van Tunesië Tunesië
LocationDRCongo.svg

Resolutie 145 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd aangenomen door de VN-Veiligheidsraad op 22 juli 1960. De goedkeuring gebeurde unaniem.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Congocrisis voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Na de onafhankelijkheid van Congo was onrust ontstaan waarna het Belgisch leger tussenbeide kwam om de Belgen in het land te beschermen. De VN-Veiligheidsraad vroeg die troepen terug te trekken en VN-troepen te installeren.

Inhoud[bewerken]

De Veiligheidsraad had het eerste rapport van de secretaris-generaal over de uitvoering van resolutie 143 bekeken, en waardeerde diens werk en de hulp van de lidstaten waaraan dat gevraagd werd.

Opgemerkt werd dat, zoals vermeld door de secretaris-generaal, de aankomst van VN-troepen in Leopoldville reeds een positief effect had gehad. Erkend werd dat er nog steeds dringende nood was aan deze inspanningen.

Het herstel van de orde in de Republiek Congo werd geacht goed te zijn voor de internationale vrede en veiligheid. Erkend werd dat de Veiligheidsraad Congo aanbeval als VN-lidstaat.

België werd opgeroepen snel resolutie 143 uit te voeren over het terugtrekken van zijn troepen. Aan alle landen werd gevraagd geen handelingen te doen tegen het herstel van de orde, de autoriteit van de overheid, de integriteit of de onafhankelijkheid van Congo. De secretaris-generaal werd bedankt voor zijn acties om resolutie 143 uit te voeren en zijn eerste rapport.

De gespecialiseerde organisaties van de Verenigde Naties werden gevraagd de secretaris-generaal te helpen. De secretaris-generaal werd gevraagd verder te rapporteren wanneer nodig.

Verwante resoluties[bewerken]

Logo Wikisource
Bronnen over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 145 van de Engelstalige Wikisource.