Resolutie 1490 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 1490
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 3 juli 2003
Nr. vergadering 4783
Code S/RES/1490
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Golfoorlog
Beslissing Verlengde de UNIKOM-waarnemingsmissie een laatste keer tot 6 oktober.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2003
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Angola Angola · Vlag van Bulgarije Bulgarije · Vlag van Chili Chili · Vlag van Kameroen Kameroen · Vlag van Spanje Spanje · Vlag van Duitsland Duitsland · Vlag van Guinee Guinee · Vlag van Mexico Mexico · Vlag van Pakistan Pakistan · Vlag van Syrië Syrië
Het UNIKOM-gesp.

Resolutie 1490 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties aangenomen op 3 juli 2003.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Golfoorlog (1990-1991) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op 2 augustus 1990 viel Irak zijn zuiderbuur Koeweit binnen en bezette dat land. De Veiligheidsraad veroordeelde de inval en later kregen de lidstaten carte blanche om Koeweit te bevrijden. Eind februari 1991 was die strijd beslecht en legde Irak zich neer bij alle aangenomen VN-resoluties. Het land werd vervolgens verplicht zich te ontwapenen door onder meer al zijn massavernietigingswapens te vernietigen. Daaraan werkte Irak echter met grote tegenzin mee, tot grote woede van de Verenigde Staten, die het land daarom in 2003 opnieuw binnenvielen.

Van 1991 tot 2003 zag een waarnemingsmissie van de Verenigde Naties, UNIKOM, toe op de gedemilitariseerde zone op de Iraaks-Koeweitse grens.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad had een rapport van de secretaris-generaal over de VN-Irak-Koeweit-Waarnemingsmissie UNIKOM ontvangen. Het bleek dat het toezicht op de gedemilitariseerde zone tussen Irak en Koeweit niet langer nodig was om Koeweit te beschermen tegen Iraakse aanvallen.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

Het mandaat van UNIKOM werd aldus een laatste keer verlengd, tot 6 oktober. Er werd tevens besloten om de gedemilitariseerde zone, die 10 kilometer in Irak en 5 kilometer in Koeweit reikte, tegen die tijd op te heffen. De secretaris-generaal werd gevraagd te rapporteren over de beëindiging van UNIKOM's mandaat. Ten slotte werd Koeweit bedankt omdat het al sedert 1 november 1993 twee derde van de kosten van de missie droeg.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Originele werken bij dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1490 op de Engelstalige Wikisource.