Naar inhoud springen

Resolutie 1501 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 1501
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 26 augustus 2003
Nr. vergadering 4813
Code S/RES/1501
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Congolese burgeroorlog
Beslissing Autoriseerde de na 1 september nog resterende elementen van de tijdelijke noodmacht in Bunia om de MONUC-vredesmissie op diens vraag te blijven bijstaan.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2003
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Angola Angola · Vlag van Bulgarije Bulgarije · Vlag van Chili Chili · Vlag van Kameroen Kameroen · Vlag van Spanje Spanje · Vlag van Duitsland Duitsland · Vlag van Guinee Guinee · Vlag van Mexico Mexico · Vlag van Pakistan Pakistan · Vlag van Syrië Syrië
Bunia (foto: sep 2006).

Resolutie 1501 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 26 augustus 2003.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Congolese Burgeroorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 1994 braken in de Democratische Republiek Congo etnische onlusten uit die onder meer werden veroorzaakt door de vluchtelingenstroom uit de buurlanden Rwanda en Burundi. In 1997 beëindigden rebellen de lange dictatuur van Mobutu en werd Kabila de nieuwe president. In 1998 escaleerde de burgeroorlog toen andere rebellen Kabila probeerden te verjagen. Zij zagen zich gesteund door Rwanda en Oeganda. Toen hij in 2001 omkwam bij een mislukte staatsgreep werd hij opgevolgd door zijn zoon. Onder buitenlandse druk werd afgesproken verkiezingen te houden die plaatsvonden in 2006 en gewonnen werden door Kabila. Intussen zijn nog steeds rebellen actief in het oosten van Congo en blijft de situatie er gespannen.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

Er bleef bezorgdheid over de gevechten in het oosten van Congo, en voornamelijk in de districten Ituri en Noord- en Zuid-Kivu. In de stad Bunia was een tijdelijke noodmacht gestationeerd. Op 1 september moesten diens bevoegdheden worden overgedragen op de MONUC-vredesmacht van de VN.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

De landen die deelnamen aan de tijdelijke multinationale noodmacht werden geautoriseerd om, met de middelen ter hand van de elementen van de macht die op 1 september nog in Bunia waren, steun te blijven verlenen aan het MONUC-contingent in de stad en omgeving als die erom vroeg of uitzonderlijke omstandigheden het vereisten. Op 15 september 2003 moest de noodmacht echter volledig zijn teruggetrokken.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Originele werken bij dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1501 op de Engelstalige Wikisource.