Resolutie 1513 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag van de Verenigde Naties
Resolutie 1513
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 28 oktober 2003
Nr. vergadering 4850
Code S/RES/1513
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Conflict om de Westelijke Sahara
Beslissing Verlengde de MINURSO-missie tot 31 januari 2004.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2003
Permanente leden
Vlag van China CHN Vlag van Frankrijk FRA Vlag van Verenigd Koninkrijk GBR Vlag van Rusland RUS Vlag van Verenigde Staten USA
Niet-permanente leden
Vlag van Angola ANG Vlag van Bulgarije BUL Vlag van Chili CHI Vlag van Kameroen CMR Vlag van Spanje ESP
Vlag van Duitsland GER Vlag van Guinee GUI Vlag van Mexico MEX Vlag van Pakistan PAK Vlag van Syrië SYR
Kaart van de Westelijke Sahara met de Marokkaanse barrière tussen het door Marokko bezette westen en het door Polisario gecontroleerde oosten.
Kaart van de Westelijke Sahara met de Marokkaanse barrière tussen het door Marokko bezette westen en het door Polisario gecontroleerde oosten.

Resolutie 1513 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 28 oktober 2003. De resolutie verlengde het mandaat van de VN-missie in de Westelijke Sahara.

Achtergrond[bewerken]

Begin jaren 1970 ontstond een conflict tussen Spanje, Marokko, Mauritanië en de Westelijke Sahara zelf over de Westelijke Sahara, een gebied dat tot dan toe in Spaanse handen was. Marokko legitimeerde zijn aanspraak op basis van historische banden met het gebied. Nadat Spanje het gebied opgaf bezette Marokko er twee derde van. Het land is nog steeds in conflict met Polisario dat met steun van Algerije de onafhankelijkheid blijft nastreven. Begin jaren 1990 kwam een plan op tafel om de bevolking van de Westelijke Sahara via een volksraadpleging zelf te laten beslissen over de toekomst van het land. Het was de taak van de VN-missie MINURSO om dat referendum op poten te zetten. Het plan strandde later echter door aanhoudende onenigheid tussen de beide partijen waardoor ook de missie nog steeds ter plaatse is.

Inhoud[bewerken]

De Veiligheidsraad:

  1. Besluit het mandaat van de MINURSO-missie te verlengen tot 31 januari 2004.
  2. Vraagt de secretaris-generaal om tegen die tijd te rapporteren over de situatie.
  3. Besluit om op de hoogte te blijven.

Verwante resoluties[bewerken]

Logo Wikisource
Bronnen die bij dit onderwerp horen, kan men vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1513 op de Engelstalige Wikisource.