Resolutie 1526 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1526
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 30 januari 2004
Nr. vergadering 4908
Code S/RES/1526
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Maatregelen tegen terrorisme
Beslissing Vroeg dat alle landen maatregelen namen tegen terreurorganisaties, en richtte een waarnemingsgroep op.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2004
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Algerije Algerije · Vlag van Angola Angola · Vlag van Benin Benin · Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Chili Chili · Vlag van Spanje Spanje · Vlag van Duitsland Duitsland · Vlag van Pakistan Pakistan · Vlag van de Filipijnen Filipijnen · Vlag van Roemenië Roemenië
De plaatsen waar Al Qaida aanslagen pleegde.
De plaatsen waar Al Qaida aanslagen pleegde.

Resolutie 1526 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 30 januari 2004 unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad herinnerde aan de eerdere resoluties 1373 (1999), 1333 (2000), 1363 (2001), 1373 (2001), 1390 (2002), 1452 (2002) en 1455 (2003).

Alle lidstaten waren verplicht om resolutie 1373 uit te voeren, ook in verband met de Taliban en Al Qaida, en individuele hieraan gelieerde personen, groepen, ondernemingen en entiteiten. Het terrorisme en het hieraan verbonden gevaar voor de internationale vrede en veiligheid moesten met alle mogelijke middelen bestreden worden, overeenkomstig het Handvest van de Verenigde Naties en de internationale wetgeving.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad herhaalde zijn veroordeling van het Al-Qaida-netwerk en hieraan verbonden terroristische groeperingen, en van terroristische daden in het algemeen. De tegen Osama bin Laden, de Taliban, Al Qaida en verwante groepen genomen maatregelen werden versterkt doordat aan alle landen werd gevraagd:

a. Alle fondsen en middelen van deze groepen onverwijld te bevriezen;
b. Ze uit van hun grondgebied te weren, tenzij noodzakelijk voor een juridische procedure;
c. Te voorkomen dat er wapens aan deze groepen verkocht werden;

Deze maatregelen zouden na achttien maanden, of eerder indien nodig, opnieuw verbeterd worden. Ook het comité dat toezag op de uitvoering van de maatregelen werd versterkt en aan alle landen werd gevraagd om met dat comité mee te werken. Er werd ook een waarnemingsgroep opgericht die het comité moest helpen informatie vergaren en verwerken.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Originele werken bij dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1526 op de Engelstalige Wikisource.