Resolutie 1527 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag van de Verenigde Naties
Resolutie 1527
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 4 februari 2004
Nr. vergadering 4909
Code S/RES/1527 (Document)
Stemming Voor: 15 Onth.: 0 Tegen: 0
Onderwerp Ivoorkust
Beslissing Verlengde de MINUCI-missie tot 27 februari.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2004
Permanente leden
Vlag van China CHN Vlag van Frankrijk FRA Vlag van Verenigd Koninkrijk GBR Vlag van Rusland RUS Vlag van Verenigde Staten USA
Niet-permanente leden
Vlag van Algerije ALG Vlag van Angola ANG Vlag van Benin BEN Vlag van Brazilië BRA Vlag van Chili CHI
Vlag van Spanje ESP Vlag van Duitsland GER Vlag van Pakistan PAK Vlag van Filipijnen PHI Vlag van Roemenië ROU
Ivoorkust.
Ivoorkust.

Resolutie 1527 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 4 februari 2004. De resolutie verlengde de VN-missie in Ivoorkust.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Ivoorkust voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 2002 brak in Ivoorkust een burgeroorlog uit tussen de regering in het christelijke zuiden en rebellen in het islamitische noorden van het land. In 2003 leidden onderhandelingen tot de vorming van een regering van nationale eenheid en waren er Franse- en VN-troepen aanwezig. In 2004 zegden de rebellen hun vertrouwen in de regering op en namen opnieuw de wapens op.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

Op 24 januari hadden de politieke krachten in Ivoorkust het Akkoord van Linas-Marcoussis gesloten dat nu moest worden uitgevoerd. Tot de tevredenheid van de Raad was hiermee al vooruitgang geboekt. De ECOWAS had met steun van Franse troepen een vredesmacht in het land. Nu vroeg Ivoorkust zelf dat de MINUCI-missie van de VN ook werd omgevormd tot een vredesmacht.

Handelingen[bewerken]

Het mandaat van MINUCI werd alvast verlengd tot 27 februari. Dan zou de autorisatie aan de deelnemende lidstaten aan de ECOWAS-macht en de Franse ondersteuning worden hernieuwd. Intussen werden de ondertekenaars van het Linas-Marcoussisakkoord opgeroepen hun verantwoordelijkheden op te nemen. Tenslotte werd de Secretaris-Generaal gevraagd om, in afwachting van een beslissing, een vredesmacht voor te bereiden die binnen de 5 weken na die beslissing kon worden ingezet.

Verwante resoluties[bewerken]

Logo Wikisource
Bronnen die bij dit onderwerp horen, kan men vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1527 op de Engelstalige Wikisource.